onsdag 11 september 2013

Stoppa hyres-ockret! Stoppa Akelius.

Det dumma som segrar överallt? Och var skall vi börja? När vi flyttade från eget 30-tals hus, valdes en lägenhet som skulle kunna rymmas i budgeten. Det ansvaret togs.
Sedan kom en skatteomläggning, där hyrorna skulle stödja nyproduktion, men också göra det lindrigare för husägare! Vi gick snart från 1800, till 5000 kr. Taket för bostadstillägg från FK.
Vattenfall är statligt ägt. Dessa väljer att hellre köpa kol, än att byta till 40% effektivare turbinpropellrar. Elen är en STOR del av allas fördyrande omständigheter. Det läggs också på hyran.
Samtidigt har våra folkvalda gett utrymme åt hyresmonopol, då en och samme Krösus, tillåts att köpa bort sina konkurrenter och renovera om det nyrenoverade, bara för att få höja hyrorna med 36 till 63 procent!! barbros-blogg

Vi ser honom göra på samma vis, i land efter land. Vanliga, ej högavlönade familjer, tvingas lämna sina bostäder. Det, då kostnaderna äter upp möjligheterna till liv. Protestera mot tvångsrenoveringarna!
Sök upp Akelius-grupper på Facebook..  

Min granne funderade på att hyra ut ett rum, för att dämpa den egna boendekostnaden något. Hos Akelius, lokalt, hette det dock att vi inte får hyra ut. Inte mot ersättning i alla fall! Det efter att kontoristen samtalat med sin chef. -Kan man få ställa samma krav på Akelius nu? "Ni får fortsätta hyra ut till mig, men ni får ingen betalning!" Hur skall man hantera alla framtvingade studenkollektiv, som går ihop om hyran? Det var helt omöjligt, tills HGF nämndes. Hyreslagen medger att man får hyra ut rum, medan man bor i lgh. Hela lägenheten som andrahand, behöver däremot värdens godkännande. En värd som vill komma åt alla o-renoverade lägenheter, och sitter på svindyra renoverade ditton. Telefonsamtalet finns inspelat.

Att flytta till inlandet är inget alternativ, då där redan avverkats, sålts ut, svikits och övergivits av stadsborna söderut. Så gnäller de där, om att avloppen är underdimensionerade, bostäderna för få och grannarna för anonyma?

Se till att det går att bo, leva och få vård så som det var tänkt! Familjärt och utan långa transporter. Alla skall kunna leva. Då fungerar inte stordrift och monopol. Det fungerade inte  ens, när konsum tidigt konkurrerade ut cykelhandlaren.. Då flyttade han med sin familj, och tog kunnandet med sig.

En stor del av ansvaret, vilar hos de styrande. För de som har det bra redan, bryr sig inte.


Här rivs idag en garagelänga, som nyss fick nytt tak. Det blir också hyresgästens kostnad. Och när lägenhets-hyrorna nått taket, då höjs garagehyrorna ännu mera. I en stad, där matbutikerna hamnar allt längre från bostäderna, gångbanorna designats för att vara snygga uppifrån och bussarna står stilla.

Sluta luta er bakåt. Börja ministrera! Tjäna... folket. Inte mammon.
Det blir de få med arbete, som i slutänden får betala för alla hyreshöjningarna. När soc. får gå in och hjälpa enskilda. -Eller så ökar brottsligheten, mot de synbart välbeställda.

1 kommentar:

  1. Akelius sålde ut bostäderna i norr, till namn-trimmade Rikshem. Ett bluff-företag med sponsring från AMF-pension. De växer explosionsartad, med höjda hyror, nedskuren personal och utebliven tanke på oss boende. Betala, lär vi dock få göra via migrationsverket och Soc.

    SvaraRadera