fredag 16 mars 2018

Fler vägrar smartphone snart?

Senaste veckan har jag sett artiklar och inlägg om föräldrar främst, vilka övergett sina smartphones till förmån för familjen. Jo, det lyfts dessutom fram som något självständigt och helt revolutionerande storslaget! I en tid då flyktingar och tiggare sitter med stora pekskärmar för just inga pengar alls. Många tittar storögt på den som plockar upp sin gamla vik-telefon ur
framfickan! Gårdagens ideal om litenhet med de mindre batterierna, ersattes snabbt med skrymmande bräcklighet och skrytsam glaskross. :D Glasdisplayer som går runt kanterna, på vad som ständigt tappas i marken. Kostar ett par tusen i sig, plus arbetet med att byta ut. -Köp nytt! Så smart?
Batterier som skapar marknad för kinesisk maffia och afrikansk krigsfinansiering.

Vi måste bli smartare än så!
De så jagade glappen där du inte gör någonting, ger en sådan positiv känsla.
mer gjort, med mindre stress.

Man pratar om ekonomi, miljö och hälsa. Samtidigt växer sopbergen (med 50kg/ telefon), skulderna och späcklagren hos användarna. Allt skall göras automatiskt, medan tv-reklamen berättar hur osunt det är att sitta stilla. Internet-mobbingen följer med telefonen, där man färdas.
Spela Pokemon eller tennis framför TV:n! Sök bidrag till el-cykel, så du inte förtar dig.. den dag du inte kört bil till andra sidan av gatan. Skaffa 1600 vänner du inte känner, och mist kontakten med ditt barn.
Hur många ser ens barnvagnen de styr framför sig?

Det är hög tid, att man vaknar upp för idiotin i det hela. Vi kan inte tillåta ett så bräckligt system styra våra liv. Pengar, foton, patientuppgifter... allt på samma elektroniska manick utan försvar eller säkerhet. Samtidigt som kapningar ökar och fler blir friställda p.g.a. automatiseringen. Då finns ingen att fråga, när nätet ligger nere. Inga pengar att handla för. Ingen egen identitet längre.
När allt kräver bank-ID och banken är en bug, vad blir då kvar av människan?
Hur ofta skall vi behöva läsa om brister i informations- och IT-säkerhet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar