fredag 6 december 2019

Ohållbart, Bostaden Umeå!

Veckan handlade om den o-önskade elrenoveringen bland Bostadens befintliga hyresgäster. Det kallas "standardhöjning", utan att ge de boende något som helst positivt! Redan idag har de flesta bytt ut sina glödlampor, mot halogen, följt av lysrör, följt av LED-teknik. Samma armaturer oavsett lyskropp. Man har själva fått välja färgtemperatur och ljusstyrka. När diodklustren börjat flimra, har det varit enkelt, snabbt och billigt att enbart byta lampa. Resurs-snålt. Hemtrevligt. Respektfullt mot byggnadens karraktär. (Inga ljusintensiva plast-UFO:n från operationssalen!)

Vad nytt introduceras av kontorsfolket som tvingade på de boende oöppningsbara gratisfönster från Banverket? Jo, nu vill man föregå EU med tio år, och byta elkontakter i taket. Hyresgästerna tvingas i.o.m. det själva kosta på egna hankontakter på sina lampsladdar. Är man gammal och sjuk, utan händiga anhöriga inom räckhåll, blir det ytterligare kostnader för montering och inköp via elektriker. (Anlitade installatörer undviker taktiskt att röra hyresgästerna dyra armaturer. Den risken/ kostnaden tar man inte.) Få lekmän torde alls använda jordad sladd, varför elsäkerheten aldrig blir en avgörande faktor för övergreppet på de boende!


Vad det handlar om, är en illa dold hyreshöjning i skydd av en tandlös hyresgästförening! Kan gissa på sänkta försäkringskostnader för hyresbolaget? Samtidigt som den minskade värmeutvecklingen från ljuskällorna ökar uppvärmningskostnaderna för Bostaden. Hamnar också på hyrorna. (Sjukpensionärer får inte mer bostadstillägg.) Den sammanlagda summan av alla energier förblir dock konstant.

Det är synd om alla de boende som bara körts över. Det kan inte heller vara roligt för inhyrda elektriker, att behöva montera skiten! De ser ju hur o-hemtrevligt det blir. Det skarpa ljuset visar på skadorna omkring de nya snål-armaturerna. Utrymmet ovanpå badrumsskåpen blir obrukbart, p.g.a. den skrymmande "husvagnsbelysningen". Alla är emot armaturbytet.
Redan nu blinkar de raka LED-ramperna infernaliskt! Det känns i huvudet, ganska snart. Blinkandet syns tydligt, när man försöker fota av belysningen digitalt. Ljuset är dessutom blåkallt och skarpt. Tvärtemot alla råd om hemmiljö och belysning inför insomning.
Bostaden accelererar m.a.o. avtagandet av de boendes hälsa. Allt för ökad vinst.


Hemma försökte jag få återföra en 21-växlad Trek 29:er, via Solid försäkringar. Det gick inte, då de inte fått in någon anmälan om stöld. Där stod jag med en dumpad cykel, upplåst med yxa! Hugg genom ramen och på vevparti. Framväxeln slagen ur läge. Alltsammans lämnat tvärs över cykelbanan, i mörker. "Det får bli ett polisärende", sade man. En polis som inte förmår att svara. Så långt orkade jag bry mig. -Nu är cykeln slaktad där ute!

Telia kör frivisning på C-more och SF. Har blivit Monica Z, Cornelis, Lyrro, Deadpool 2, Grimsby, Kalle Blomqvist och Rasmus, Joker bl.a.. Gammalt är bäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar