torsdag 31 januari 2013

11.7 kg idag. 5 månader på söndag!

Det blev en shoppingrunda på hans butiker idag. Han gick mestadels riktigt fint. Med några lekinviter.
Hade hoppats på att fynda aktivering på Plantagen, men det var nog utplockat. Dessutom var det ett tråkigt ställe, där fyrbent fick yla lite ensamt utanför! Reflexvästar fanns riktigt billigt, 35 cm rygglängd.

Tur han fick träffa och leka med en trevlig rottweiler-blandning på 7 mån, och en brun husky-blandning på lika många år. Många var det som stannade oss och beundrade valpen. Inte helt ovanligt att det då gissas på husky.. med det ansiktet. Hittills bara positivt! :)

LOBOO varnade man också för florerande kennelhosta.
-Stanna hemma från träningar och träffar, ni som har drabbade hundar! Respektera karantän-tiden. Valpar och gamla föredömen kan dö.

onsdag 30 januari 2013

Underbara busväder! Vilken härlig dag det blev.

Hade egentligen räknat bort den här dagen, när det damp ned en lekinvit på FB. Det var matte till en halvårig Shilo shepherd, en av alla amerikanska förvandlingar av normalstora raser.. Inte en godkänd ras än, men fin! 39 kilo valp, på väg mot 60?

Valpen och jag laddade mjukt på morgonen, med lite bonding, och så hann vi träffa grannens oidentifierbara retriever-stora blandning Wilma, 7. Fortfarande valpig, men så genomsnäll och fin. De två lekte kvar på stället, med växelvis inbjudningar till lek, och var sina gånger över- och under-lägen. Så skönt att se!

In på lunch, packa lek-ryggsäcken, och så i väg att möta denne Ulrik, med husse i djupsnön 1.5h.. Ulrik är STOOOOOR!  :D  Spännande stor, och lagom klumpig för lilleman att terrorisera.
För att vara sex månader, tycker jag han hanterade en mindre valp fint! Inga kross- eller bit-skador i ivern. Snabba brytningar på kommando, och så fick de hämta andan ett tag. På´t igen bara! Helt oförskräckt.
Lillen tycker inte om vissa skall, då blir han lätt ängslig. Mamman var hård ett tag.. Så andras skall, när de är glada och vänliga, är bra övning! Han behöver inga dåliga erfarenheter.
Det ligger på mig, att fortsättningsvis hitta sunda, stabila lek-kamrater åt honom.

torsdag 24 januari 2013

Fostran, en förlegad lathund!

Tänkte lägga in det samlade material, som jag utgick ifrån med förre hunden. Kommentera gärna! Denna gång kommer jag istället att försöka tänka på Kontakt-konraktet och Trygghet, Samarbete, Belöning. Skulle behöva lite bra handledning i det!

   "Allmän uppfostran: Tydlighet! 12 första veckorna positiva, kontakt m. djur osv.
4-6 mån: Aggressivitet, vakt & inkallningsproblem… DU är boss! Var lugn, självsäker, vänlig men stark vid lek. Vinn! Varva ner i tid vid kamp-lek, och lämna inte hunden uppstressad.

7-12 månader: könsmognad.(Morotslukt försvinner) Öka aktiveringen, arbeta. För sträng, och du får en skygg OCH olydig hund… Hur macho verkar du då? Testa långlina! Underbart.

Rums-renhet: Vid ca. 4 mån. Gå ut ofta (1 gång i timmen), i samband med uppvaknande och lek. Kommer du på den mitt i görandet, säg lugnt nej och lyft den på tidningen vid dörren, eller ”utanför dörren”. Begränsa ytan, eller byt miljö (lukt-betingning?) Avlägsna mattorna tills hunden ÄR rumsren (för din egen skull..). Assja INTE upp hunden när du kommer hem! Sköt ditt först. Ge något att tugga på, istället för kel.. Gorma  inte, den blir bara mer undergiven.

Överaktiv: Löst kopplade promenader, umgås med gamla tåliga hundar. Lär den ”sitt” och ”varsågod”, sådär två veckor efter hemkomst. Testa apportering – kom – loss! Undvik däremot överdriven bolljakt (stressande och tär på lederna). När det gäller beröm så dämpar kel, sååå, fiiint… medan klapp-klapp, bra!& duktig! kan liva upp yrvädret ytterligare! (Lugn)

Rusar iväg?: Lär den ”var så god”. I koppel Nej! & ryck bestämt. Bestäm själv när ni skall hälsa på andra. Våga prata med hunden. Var intressant.Träna ostört hemma ”ligg, sitt & att gå i koppel”. Skäll inte ut den efter inkallning, då kommer den att hålla sig borta. Gå fram.

Biter på saker: Tag direkt i nacken, dovt nej så att sak släpps. Släpp nacken, besvara inställsamhet måttligt med ”braa”! Går hunden undan? Låt vara och återkom senare för lite lätt lek. Erbjud tuggalternativ! Biter den på DEJ hårt? Fatta tag om hals/ kinder och träta på den! (Vanligt "Aj!" vid tugglek brukar fungera annars..)
Äter den skit? Kolla ev. näringsvärden, annars som ovan. Ser värre ut än det är. Va lugn!

Rädsla: Vid ljud, var oförstående. Ömka inte! Tala lugnt; korrigera ev. med koppel. För människor, gå inte fram för snabbt! En morrning från osäker hund kan varna om ”ilska” p.g.a. försvar, trötthet eller kanske ont i kroppen? Kan ytterligare markeras med bett i luften/ kläderna…Det förtroende som behövs kan vinnas genom att låta hunden vara i fred, eller muta den med godis .. Umgås med personer som kan ignorera hunden! Undvik hårdlekna hundar!

Bil-vana: Korta tråkiga turer med filt, tuggben och hund. Ofta. Stäng inte in hunden för tidigt. Blir den åksjuk? Gör kortare turer med roliga avslutningar. Lättare om den får vara nära! När det är varmt, kan en fuktad underlags-filt vara till hjälp.

Ny miljö: Utvidga allteftersom. Chocka inte med kungspassagen på en gång! Att gå i trapp är spännande… Var ett gott föredöme. Ev. bär hunden i början!


Aggressivitet: Ta nackskinnet & ”NEJ!”, tala lugnande och beröm senare. Träffa gamla, trygga hundkompisar. Lär BARN att huka sig ner, se på ”sidan om” hunden och smeka sidorna! Inte gå rakt på /uppifrån och klappa svansen eller huvudet… Det uppfattas som stöddigt. Platsa!

Aggressiv vid mat: Nackskinnet igen, titta i ögonen & dovt ”NEJ”. Gå bort, låt hunden äta ifred (Vill den fjäska in sig, uppträd värdigt, snällt.) Aldrig haft egna problem här! Tips?

Vaktar vid dörr: Låt ev. främmande ge den godis (ha det utanför dörren). OBS! Vakt ökar när du ligger, men hunden tar den starkes parti i strid… Vinn!

Ensamvana: Lämna hunden ensam ofta, från rum till rum, ignorera. Lär den ”gå och lägg dig!”. Var försiktig med berömmet.(DU söker inte kontakt!) Lever den om och gör hyss? Överraska med ”TYST!” och ”GÅ OCH LÄGG DIG!”. Bestraffa inte! Beröm inte heller, då tystnaden är det normala och självklara. Aktivera hunden innan längre ensamhet, så det blir naturligt att sova bort tiden. Ta bort allt som kan förstöras & begränsa ytan. Valp > 4 månader skall tränas att vara kopplad, utan att skälla. Visa din irritation, men beröm inte tystnaden(den var ju det självklara). Att hunden skäller vid utgående, dämpas med eget lugn och ”NEJ”/ ”SITT!”. Bra tillfälle för nej- övningar. För ensam– BLIR besvärlig…


Oönskad jakt: (Försök) kom ifatt den i tid, ta tag i nacken och trät så att den kryper ihop.. Nonchalera sedan, koppla den, gå en bit och släpp. Prova igen. Beröm, kela och lek när den lyder. Överdriv gärna! Prova tidigt med 10 till15 meter koppel och ryck till vid NEJ, då jakt-   intresset väckts. Du har kanske bara EN chans! En hund behöver fyra aktiva timmar om dagen. Tänk efter före, vad för slags hund du skaffar!

Inkallning: Träna då den vill komma…gärna kopplad, till en början. Var rolig, intressant & barnslig!  Beröm varje rätt steg och belöna slutresultatet!(om det är bra..) Funkar det inte för dig heller? Gå, på lina, ifatt byrackan, ta tag i dennes mungipor och läs lagen för den rackaren! Backa och försök igen…(Se till att det är långt till överbeskyddande, hundrädda föräldrar och gamlingar..) Straffa inte om den kommer långsamt. Var glad att den kom!  ????

Återta kontrollen (quick-fix..): 
[6 punkter att följa varje dag! Tysk metod. Mognare hund.
Börja dagen, innan mat, med 10-15 min. pälsvård ovanpå ett bord. ”Stå still!, får ej sätta/lägga sig. Vänligt men bestämt. Inget kel, kammen är enda beröringen.
Åter till golvet, för hunden kopplad till hallen, ”sitt” och ”titta på mig!”, hjälp ev. till med handen under hakan. Visa din överlägsna blick ngn. sek., och se´n ”braa!”. Lämna rummet tillsammans, koppla tyst lös. – Upprepa under dagen: koppla, för, ögon, beröm och lämna ”rum”. Detta tar bara ngn. minut!
Mat 2ggr/dygn(fm. & em.), låna matskålen ibland, för att vänja bort bittendenser som kan utvecklas. Om inte maten är slut på 15 min. – ta bort den! 2 måltider ger ett jämnare humör över dagen. Ena målet kan dock delas ut i mutor, under en kortare period.
2*10 till 15 min. lektion. Först något väl fungerande, se´n nå´t nytt eller något som inte funkar än… Följt av en bekant, rolig övning. Första v. sker detta inomhus, 2 följande på promenaderna. Var själv förberedd på vad som skall övas, så att det kan göras med energi, flyt och fart! Överrumplande, bestämt. Belöna bara med ord! En hund som alltid är med, kanske triggas av 2 timmars ensamhet, före övningspasset.
1*30 min. medan man gör ngt. annat: stillaliggande nedanför dig, på stället! Tex. när du ser tv, diskar, läser osv. ”Ligg!” och ”Stanna!”. Inget prat eller kel, bara 30 min. av stillaliggande. Gärna vid en tid då hunden annars är överaktiv/orolig. Avsluta med ”Så, varsågod!”.
3*5 min./dag(max 3*10) förläggs hundens huvudläger till sovrummet, där ni flockvarelser också sover om nätterna. Aldrig i sängen! Den är din, alpha! Utöka tiden gradvis. Hunden skall kunna stanna där även då du går ut. (Nej!, Ligg! & Stanna.)

Tio punkter att  konsekvent följa, minst tre veckor. Samma tyska metod.
Kommandon måste åtlydas. Funkar det inte? Öva morgon, middag, kväll sju gånger i direkt följd! Följande dag bör det gå lite bättre. Se till att motionera hunden och få ner stressnivån, som blir av ett innehållslöst liv. Spring, cykla, skida en ordentlig tur åtminstone 4ggr./v.
Ledaren går först, genom dörröppningar, korridorer, i trappor, fram till folk. Gå före! Håll igen dörren om hunden vill tränga sig förbi… ”Sätt” hunden att vänta på klartecken, innan den går i/ur bilen! Är den sedan i vägen någonstans, väj inte! ”Tuta” snällt på den… Det är hunden som skall vara uppmärksam på dig. Vilja vara till lags.



Begränsa antal leksaker framme, till EN. Erbjud sedan själv alternativ, bli intressant!
Undvik jaktlekar! Ersätt dem med kontrollerad apportering istället. Kommer den inte tillbaka? Straffa bara med ett allm. ogillande… Jaga inte.  Svårt! Skall vilja komma!
Minst varannan dag testas varaktigheten hos ”sitt” och ”ligg”. Låt hunden vara kopplad i början. Vid försök att flytta sig: ”Nej!” med mörk stämma, och för tillbaks till utgångsplatsen.
Varannan dag går den bakom. Precis som fot, men efter. Kräver uppmärksamhet. En spång eller korridor kan vara till hjälp.
1 gång/v.  överprova ”ligg!” och ”stanna där”. Görs hemma. Själv går du iväg, till köket exempelvis… En bjällra i halsbandet underlättar, för att platsa om hunden på utgångsläget, ifall den följer efter. Ta tag i halsbandet/kort koppel och för tillbaka. ”Nej! Ligg! Stanna där.” Ej haft egna problem här. Tips?
Ge alla order/nyckelord med låg och mörk stämma, eller tyst, flytande stämma. Inget mer skrikande och brölande. Beröm ljust och glatt! ( Urskillning: Vill inte hetsa upp en redan studsig hund.)
Undvik kroppskontakt 2 första v.! Söker den kroppskontakt? -” Nej!”, med lugn stämma. 3e v. kan belöning ske med max 10 sek. smekning. (Massage och kamning är dock helt OK.)
Först efter 3e v. sätter du hunden på golvet och stryker den mjukt men bestämt över kroppen. Lägger den sig, och du stryker bröstkorgen – ligger den nu kvar, med förtroende! Lätta lite på den sterila miljö som rått de 3 v. Sjung, vissla och skratta med din hund! Ha ögonkontakt och dansa tillsammans, ett par min. Sedan är det ”bra”. Du bestämmer, sätter gränserna!  Viktigt att ord får ha sin betydelse, och tvärtom att varje önskan får ha sitt nyckelord!]



Skötsel:
Klor
 ”Lek” med fötterna, så att hunden vänjer sig. Klipp bara ngn. mm. Vid blödning, ta nästa klo, utan pjoller! Badda med jodopax. Detta pyssel kan vara ett sätt att länka ihop er som flock!
Päls
Avled intresset från kammen, prata. Tillrättavisa vid aggresivitet. Bad räcker det med en gång första året, för att skydda det nat. fettlagret. Använd halkskydd vid behov. Skölj ur saltvatten!
Mat/motion
Hellre lite svulten, än fet! Använd gärna helfoder med vitaminer, smaksätt med lite fil eller egen mat.. (flock-känslan?) Låt inte maten stå framme (tandsten m.m.) Foder kan ge röda utslag på mage och lår. Badda med jodopax / byt foder. Undvik plastskål (Vet inte varför, men de verkar goda). Banta inte. Motionera! (Gäller hunden också!) Undvik varm asfalt. Träna upp trampdynorna mot grusvägar. Gå ut lugnt, efter sex månader fyllda. (Somliga väntar längre för att spara lederna.) Jogga, inlines, skidor eller cykel. Varför skall inte hunden kunna få följa med? Klarar du inte tempot? Kör hårt var tredje dag, det är lagom.

Löss
Bada hunden, anv. Dermocan/Canitex från affär/ apotek. Mot kaninskabb kan på vuxen hund användas Alugan. Rävskabb schamponeras ett par dar med ren såpa, som vanligt bad.
Aktivering & lydnad:
        
Viktiga aktiverande övningar är sök, lyssna och smyga. Uthållighetskondition, inte kortvarig uppstressning. För övrigt är el- halsband förbjudna sedan –96! Långsnöre är bra… Vattenspruta, både ljud- och radio- styrd finns att sätta runt halsen, istället för el- halsbanden.

Motiverande medel kan i början vara godbitar, men sedan också godkännande lugn  kontakt. Det är i regel inte fel på hörseln, även om man kan tro det. Skrik inte! Betona. Säkert håller du med om, att en stilla profil är rätt tråkig. Beröm med inbjudande rörelser, tonfall, smek och godis. Någon större fettrisk bör det inte vara, då godis är viktigast i början, under inlärning, och då vid lyckade resultat! Senare blir det mera sporadiskt. Och du, gör pauser! En vuxen människa tröttnar efter 10 min! När det gäller en valp lämpar sig inte motionsträning eller höga krav. Lek! En hund behöver inte bli föråldrad, men behovet av aktivering ökar med stigande ålder! Det krävs helt enkelt nya inlärningsmoment och situationer, för att hålla igång livslågan. Håll koll på, att det inte gör ont i kroppen!


Jobbigaste övningarna är de för hjärnan. Tjata inte för länge med varje moment!
 Problemlösning. Hur svårt är det inte att öppna  vissa godispåsar, eller flytta en hink ifrån en godbit? Har du gått i snårskog med koppel och låtit hunden hitta rätt väg runt trädstammarna? ( Jättebra tillfälle för höger/vänster/ tillbaka – övningar! )
Aktiv koncentrationsövning: Spåra, hämta olika föremål, trycka på ringklocka, hitta bilen osv.





 Passiv(tråkig)konc.övning: Ballansera bakelser på nosen, istället  för att äta dem direkt.


Kroppskontroll: balansgång, krypa, spela död, rulla, klättra, olika typer av hopp.
Nos-träning: Kräver stor konc. Börja lätt. Låt hunden leta sak som kastas en bit, medan hunden sitter stilla. Gå över till att sök person (en matte åt husse…) med vittringen mot hunden. Observera att denna person går en annan väg för att gömma sig! Avslutningsvis kan man öva att spåra. Det görs lugnt, och personen går från hunden i medvind. Vänta ca. femton minuter innan spårningen börjar. Börja gärna i gröngräs, med möjlighet till synintryck, lukt och sköna 15+ grader. Bara för att din hund kan(?) spåra, behöver den inte mindre gossigoss, så vrid ner snorknäsan och krama om din hund! ( Kramar är dock "dominerande", var uppmärksam.)

Grunder för spårning: Sökavståndet på 75 meter, i lugn takt (blanda inte ihop med rapportering, som görs snabbt). Använd långt, lätt koppel. Bekanta er med omgivningen och bli lugna. Den som skall spåras (husse) kelar med hunden och försvinner genom ett glest buskage och gömmer sig, bakom en sten, i medvind. Man kan sedan börja spåra på en gång, sedan figuranten gömt sig. Följ långsamt i spåret och låt valpen upptäcka vittringen efter buskaget. Även om den tvekar, var tyst!
Tröttnar hunden? Gå en bit till på spåret. Den upphittade hussen gläds över sin hund, och samtliga går tillbaks i en båge. Aldrig bakåt i samma sökspår!
Funkar det inte? För tidigt? Försök nästa vecka igen! Kontakta klubb..
Nästa steg blir att låta husse hålla i kopplet! Det kan tyckas vara ett oviktigt uppdrag, och man får fortsätta ett tag till på steg ett. Spårsele och lina kopplas på vid startpunkten, inte förr.
Viltspår övas lite ”annars”. Fråga! Helkul att se på.


Pröva: Avance(på!) – med fart framåt, Sitt! (tryck baken, sen Hitlerhand), och Res dig!, Stå!  ( på bakben),       
Ligg (Dra frambenen, sänk.), Rulla, Död, Kryp!(forts. på ligg)
Tass, Kom, Hit, Sakta, Stanna, Vänta, Apport, Loss!  Hämta kopplet!   

- Du har en kompis, som vill att det skall vara bra er emellan! Ta vara på det.

     


 -En engelsk hundkunnig löser många sociala problem med snabb orsak/ verkan. Skäller hunden när den ser främmande i soffan: för ut hunden, kom in igen, tills hunden ger sig. Ingen ögonkontakt, inga ord. Bara avskärma från kontakten.  Lågmäld, fredlig men effektiv princip, att ta till när något verka hopplöst. Kan vara att hunden tar hela soffan, eller blir aggressiv. . Att skrika, får en bara att verka galen, som vissa lärar-vikarier. (TV4+)
I USA försöker man få de slöa hundägarna att motionera! "Motion, lydnad, belöning".

Detta bara kort vad jag fastnat för. Tar gärna emot synpunkter / idéer. Min erfarenhet av starka, svåra hundar är begränsad. Haft tur…"   

onsdag 23 januari 2013

Akvarium! Ett inrutat liv för allergiker.

Startade 040514  med 66 liter sötvatten. Hölls igång 5 år, enbart på delvattenbyten. Innan nytt akvarium.

Akvariet   ( Tänkt för tropiskt sötvatten.)
    Granit,basalt,kvarts o skiffer   
Bygg upp med kalkfritt grus (2-3mm, ej gas m. syra alt.vinäger), urkokt rot och sten. Bakgrund kan göras i polyuretan- skum, som stryks med harts och strös med sand/grus 1-3 gånger(varje varv får torka 24h!).Efter ytterligare 48h kan den silikon-limmas (special) fast i akvariet. Harts kan man färga med matfärgämnen. Sätt i filter /pump, termostat/värmare, vatten och på med lyset! Låt nu vattnet mogna i 36 dygn! Ammoniakhalten toppas vid 10 dygn, sjunker sedan t.o.m. 15:e dygnet, då istället den farliga nitriten höjs t.o.m. 29:e dygnet, för att omvandlas till nitrat åt växterna. Under tiden dunstar även gaser som klor m.fl.. Håll vattnet lite surt(6,5-7) för att växter skall hantera CO2 rätt. Annars syrebrist. Trä kan poly-uretan-lackas!

Växterna o ljuset  (Lysrörsramp mellan 4 och 500 kronor, 60cm)    
    Gott om skydd ger säkrare, synligare fisk
Första växterna kan sättas in efter 5:e dygnet. Tåliga sådana är t.ex.:
Hornsärv, en kosmopolit. Ser ut som 50cm piprensare, förankras i botten med ombildade blad, driver löst på ytan. Lekväxt. . Sidoskott. Vill ha 30W/100liter, 2-12KHgrader. Rödaktiga skott.
Vattenpest, från Brasilien. Snarlik, fetare blad. Bra syreväxt, bra mot övergödning. Vill ha 50W/100liter.
Javaormbunke, från Asien. 20cm hög rosettblad, fästs vid sten/rot med tråd (planteras inte). "Bra" ciklidväxt. Vill ha 30W/100liter, 2-12KHgrader. Ljust gröna blad.
Javamossa, från Indien. Fästs vid rot/sten som trassel. Fluffa upp, annars ruttnar den. Bra lekväxt. Risk att fastna i! Vill ha 25W/100liter, 20-30grader Celsius, 2-15grader KH.(Karbonat)
Glasormbunke, solitär från Afrika. Kan bli 50cm,mörkgrön med lobformade blad. Fästs vid rot/sten. Vill ha 30W/100liter, och gärna lite grann gödning! 22-26grader Celsius, 2-12grader KH.

Tänk på att variera dekoren/växterna i täthet. Erbjud revir åt malen och spurt- raka åt tetrorna! Växter planteras utan bladkontakt sinsemellan. Finbladiga fria från turbulens! Lämpligt växtljus har färgtal 41(3x15W till 60liter) För lite ljus och järn bleker bladen. Blå/Orange.
Vattenkvalitet    (Prover tas samma tid, varje gång!) 

Efter mognadsperioden på 36 dygn, börjar underhållet. Små och regelbundna åtgärder, minskar risken för chock/stört immunsystem.
Det betyder: hellre 1/5 varje vecka, än 1/2 var tredje vecka. Det blir också enklare att finna hinkar att mogna vattnet i! Duscha i 10 liter, 2 dygn innan bytet, och slipp klor. Få rätt temp samtidigt! 3 graders tolerans. En termometer är billig! Fisk är inte det. Gammalt vatten kan blomman få… Värme ökar förbränning, ger andnöd o död. Max. 2 grader ökn., eller 1 grad minskning per dygn, av temperaturen! Dopp-värmareffekt: 10w/4liter. Kring 24 grader C funkar för flertalet.
Innan du släpper ned dyrgriparna (börja med mal/algätare), kolla nitriten. När mognadsperioden är över, beror för höga nitritvärden på FÖR MYCKET! För mycket mat, för mycket fisk eller för mycket döda växtdelar? Därför skall man inte mata direkt efter t.ex. vattenbyte eller annan störning! Hellre för lite kväve åt växten, än förgiftad fisk. (Men lugn, det är värre i saltvatten.) Test för 180kr.

Hårdhet, eller deutsche Härtegrade alternativt Gesämte Härte, är inget större problem i tropiskt sötvatten, för oss. Vi har ganska mjukt vatten! Kan fås mjukare med delar rent regn- eller käll- vatten.
1 grad dH är 10mg Ca- eller Mg-oxid.
0-4 är mycket mjukt
5-8              är mjukt           8-16 för växter!         
9-12     är medelhårt
13-20             är hårt
20-    är mycket hårt           åtgärd: torvfilter, jonbytare och CO2-gödn.
Hårt vatten löddrar mycket enklare, blir kvar vid avdunstning… 

Fosfat, tillsammans med matrester ger växtskador.                                   
Fosfat tillsammans med nitrat ger algtillväxt!  Håll igång pumpen!
Skölj filtret i det gamla akvarievattnet! För bakterieflorans skull.

pH, mellan 5,8 och 7 för syret. Sänks med torv och rot. Kranv. Ok!

Bakterier, kollas enkelt med ficklampa från sidan. Ger tydlig ljuskägla i ”dammig luft”…  Akvariet bör förstås vara släckt just då.           

Fiskarna!  (Fortfarande tropiskt sötvatten.)

Vill du ha ett sällskaps- akvarium med vackra fiskar från alla platser, ett biotop- akvarium som återspeglar en plats, ett specialiserat art- akvarium för avel eller vård, ett holländskt växt- akvarium? Kanske vill du bara förvara leksakerna lite udda? Troligen börjar det med tropiskt sötvatten ifrån hela världen, utan att tänka på hur fiskarna lever i stim, om natten eller har revir i något skikt… Det är inte fel, man kan lära sig av det med. Njut av skönheten.

Hur många fiskar kan man ha då, om de är fredliga? En regel säger :  Med fiskens längd minus stjärten får det vara max 1cm fisk / 25 kvadratcentimeter. En enklare säger: 1 liter / cm fisk!  Tar man hänsyn till fiskens krav på utrymme (små fiskar!) landar man på runt 15-22 st. i ett 60liters akvarium. (Märk dock att arean är viktigare än djupet!) Börja långsamt, med mal (alg-ätande fisk), för balansens skull. Plocka in små stim (av samma sort) åt gången, helst de små först så de blir hemma med gömställena. Låt det gå 8 veckor, innan du för in nästa grupp. Gör det gärna efter matning, eller innan ljuset tänds. Iaktta hur det går, och hur de mår! Låt det få ta 2 timmar från påse till akvarium. Om möjligt, ha ny fisk i karantän 1vecka. Stressa inte med  temp och vattenbyte. Sådant kan chocka fisken.
Estetiskt blir det vilsamt, om det inte är så många arter att se på…
Tre till fyra stycken låter väl rimligt? Sen varierar ju smak & tycke.

Här ges utrymme för det egna urvalet av fiskar:
                                                                       
 
      5 st.  Gymnocorymbus ternetzi, Sorgmanteltetror
      12 st.  Paracheirodon innesi, Neontetror
      1 st. Ancistrus sp. (Loricariidae), Mal   (borde vara pansarmal..)
      _______________________________________________________________________
    
     I 43 liter hade jag 3 dvärg-gurami, 3 khuli och 1 mal. Funkar!
    



Biotoperna (går att göra mer specifika!)

Asien, med lätt surt, klart och strömmande vatten. Då passar stimfiskar som Barbus och Danio- arter ur Cyprinid-familjen. Exempel på Danio- art, är sebrafiskar. Snabba!

Asien, med lätt surt, fattigt vatten och välplanterat. Hit hör guldfisken, med utrymme och växter! Pröva kanske Anabantiodea, Barbus och Labeo- arter. Ex. på Labeo, är ensam Eldstjärt. Undvik blanda lugna o aktiva sorter! I det asiatiska akvariet ryms även Grönlingar som khuli och Botia striata. Båda nattaktiva bottenfiskar. Lättskrämda men läckra!

Asien, med sina stilla rispölar. Här passar Belontidae-familjen, som kan andas luft ovan vattnet! De gillar inte sina art-fränder! Får 3 kampfiskar (6-8cm) barn, måste honorna avlägsnas efter äggläggning. Ynglen tas från hannen efter kläckning. Ett par blå gurami i ett tätplanterat akvarium är ett annat vackert alternativ i början, liksom dvärg-guramin… De blir 10 respektive 5 cm.

Central- Amerika, med klart, lätt surt vatten och med växter. Här  trivs yngelfödande tandkarp, Poecilidae. T.ex. guppy, som lever längre i 23 gradigt vatten, men som leker i 27-28 grader… Den blir 5cm. Eller rödgula platy(vill ha grönsaks-tillskott) alt. svärdbärare, som blir 15 cm som mest. Svärdb.honor kan byta kön efter några kullar. Testa black molly, som vill ha 1tsk salt per tio liter vatten. Alla tre sorterna äter alger!

Central- Amerika, med klart filtrerat och syresatt vatten, stenig miljö och endast få tåliga växter. Här kan du ha vissa Ciklider. Tänk då större akvarium! Diskusfisken(10-15cm, och dyr!) vill ha 100liter/fisk. Skalaren blir även den 10-15 cm, och vill ha stort.

Syd- Amerika, med klart och svagt surt vatten. Här passar billiga Characidae. Neontetror(leker i pH6, mycket mjukt vatten, gärna då brunt), Glödbandstetror i pH6,5, Sorgmanteltetror, Rödmunstetror och Moenkhausior. Corydoras pansarmalar.

Syd- Amerika. Har du större utrymme och transparent brunt vatten, kan även Skalarer och Diskus trivas.(100 l/fisk) Mot alger används Corydoras (pansarmal), en ljusare sorts slamsug…
Västra Afrika, med mjukt, neutralt vatten samt anubiasväxter. Här kan du ha Kongotetra och Ciklider.

Tanganyikasjön, stenig, klar och kalkrik. Här trivs Ciklider och M’buna-fiskar. Fråga mig inte hur de ser ut! Håll 26-27 grader.

Malawisjön, stenig och djup. Snabba utseendemässiga förändringar gruppvis, då stim lever isolerat p.g.a. de hot som omger dem. Efter att jag bytt till mig ett 224 liters akvarium och hunnit tänka guldciklider, överöstes jag snart med annat, från vänner som tröttnat.. De rötter som syns, får inte finnas i ett Malawi-kar! De ger fel pH för fiskarna. Plus att de estetiskt inte hör hemma i biotopen. Ciklider är allmänt hemska, både mot varandra och mot allt som kan tänkas växa! Inte en helt billig nybörjarfisk. Storleken är dock fin, i ett 220 l. akvarium. Hade så i drygt sex år?





Hälsan

Tog du hänsyn till det tidigare, får vi hoppas det funkar i stort. Prover kan tas hos fiskbutiken, om du saknar något. Vad kan hända? Fisken behöver 12-14 h ljus för vitaminupptaget, men det bör komma försiktigt för att ej chocka. (Byt ut mekaniska glimtändare, till elektroniska dito!) Timer är också bra! Pump och filter måste funka. Bra cirkulation ger motion, plus att den sprider värmen, näringen och gaserna. Stör sjukdomstillväxten!
Håll en jämn temperatur, för att ej skada enzym och immunförsvar. Koka håven ibland, för att ej sprida smitta. Tvätta dina egna händer före och efter akvariebesök!

Om du upptäcker vitapricksjuka hos fiskarna, behandlas de i grupp med medicin. Svamp kan däremot behandlas individuellt.

Har du matat för mycket och fel? Det kan ge förstoppning. Löses tillfälligt med 1/2tsk (struken!) magnesium per 4,5liter vatten. Skärp dig med utfodringen!

Det finns mer, men ibland dör fiskar. Det bara är så! Kan vara ålder…

Tillbehör (för nybörjaren)

2 hinkar, slang, termometer, håv och algskrapa för fräschören.
Filter/pump, en mindre doppvärmare/termostat för vattnet.
Grus, växter, rot och gömslen åt fiskarna. Bakgrund. Lampa.

-I dag är jag åter igen med sköldpadda. Precis som när jag var liten grabb. Men nu stinker det inte om vattnet längre! Stort ytterfilter, sund matning och tillräcklig vattenvolym har underlättat skötseln. Sköldpaddan är drygt 45 år, och har passerat några ägare. Något för småbarnsföräldrar att ha i åtanke, innan köp!

Må vara blinda sökrobotar. Jag blir ändå barnsligt glad, när jag hittar igen mina egna inlägg som referens-material. http://sv.cyclopaedia.net/

                                                                           

måndag 21 januari 2013

Akelius. Varför så konflikträdda svenskar?

Det kan få gälla nästan vilket ämne som helst, så nog finns det en åsikt eller åtminstone en förutfattad mening! Ändå görs så lite? Någon annan får väl ta tag i det..
Nu tänker jag på boende-situationen för de som vill kunna hyra sin bostad. Återigen handlar det om pengar! Inte lite pengar, utan om Akelius-pengar! En ny Kamprad-nivå på det hela.. Kamprad som för övrigt investerat i uranbrytning i vår orörda bakgård Norrland. Som om inte skogsavverkning, gruvbrytning, kunskapsflytt, vattenkraft och vindkraft förfulat nog, bara för att föda sörlänningarna!?

Roger Akelius är i.o.f.s. helt öppen med sitt svineri. Han söker enligt en intervju med honom, hyresgästerna med de feta plånböckerna! Sådant höjer statusen i hans kvarter. Återkommande värst. Ingen enskild vill heller medge, att de själva är ekonomiskt misslyckade i dagens samhälle, där framgång mäts i antalet redan omoderna prylar. Intäkter från höga hyror, går som avdragsgillt U-landsbistånd. Istället för att bekosta renovering av läckande tak på hus med låga hyror.
"Alla har rätt att köpa egna hus". Jo visst. Det kan den heltids-sjukskrivne eller sjukpensionerade pröva, på sin ersatta halvtidslön. Alla får inte äga, om de vill leva.
Hur smart är det, att direkt lägga drygt halva lönen bara på att bo? När så många knappt har tid att sitta ned och äta tillsammans..

Så länge man har pengarna, kan sådant här låta som enbart gnäll. "Bara jag får ha det bra!" Men kika lite grann, på vad som hänt med städer globalt.  Akelius i Svenska Dagbladet

Personer som Roger Akelius, köper upp alla "slum"-områden, och "lyx"renoverar för höjda hyror/ priser.

Bort åker formspråket från tiden huset byggdes. Kortlivade små, miljövidriga fönster sätts in, utan barnspärrar. Marmorn säljs till högst bjudande, och plast skummas på dess plats. Allt tal om standardisering i folkhemmen, ersätts med snål-fasoner och usel ergonomi. Bostadsanpassningar som kommunen bekostat, rivs ned. Med elen helt blottad i köket.
Oljefärg inne, spånplatta i badrummen, knarrande klickgolv, tapet över hålrum, vattenläckor i nya kök. Lyx?


Lågavlönade konstnärer, kreativa och individuella personer tvingas flytta ut. Området blir plötsligt ännu en formstöpt galleria, fullständigt ointressant och hutlöst överprissatt. Hyresrätter omvandlas till bostadsrätter.

Är det verkligen så smart, att låta Krösus få växa sig så pompöst stor? Synpunkterna är inte i det fördolda! De saknar inte anledning. Nyss var han i ropet, för att ha infört förtäckta bostadsrätter i hyresform.. Sälj ert arvegods och sätt in på Akelius bank utan återbetalningsskyldighet, innan ni möjligen kan få hyra.
Vem skall stå på din sida, när du aldrig valt någon annans?  Tror denna lista dog, p.g.a. att den nämner 2000:-, istället för 36% och t.o.m. 62%? Behövs en ny!  Stoppa ockerhyrorna!

lördag 19 januari 2013

En rondell kom till byn..

Under en period då jag hade hoppats på att finna en tvåbent livskamrat, fick jag rådet av en äldre gift man: "Köp en hund"!  Han sade inte så mycket mer, den gången. Det kom vid senare tillfällen. :) Lite drömmande.
Själv hade jag hunnit resonera bort hund ur mitt liv. Mina dåtida bekanta var stöpta med uppfattningen, att husdjur skall man inte ha. De tar tid.
Tydligen skall man inte ha med mig heller, att göra. Det tar tid? Här skulle inlägget möjligen kunna skifta över, till att gälla sniket utnyttjande av mitt cykelkunnande.. Men det tar vi till våren! Det är inte säsong än.

Hur som helst, fick jag chans till luftombyte ett år. Hamnade vårvintern 2000 i Lappland. Granne med björn och lo. Där om någon gång, skulle det väl passa att ha en hund, ändå? Såg en annons i Blänkar´n, om en fyra månaders blandras-kille.. Han var återtagen från första hemmet, och näst mest dominant i sin kull. (Borde ge mig lite att tampas med?)




Jag ringde upp, och fick veta att de skulle in på marknad, och att de kunde ta valpen med sig. Kul! Gör det.. De kom till min andra adress under det året, och Ajax som han då hette, välte mig på ända där på gräsmattan. Rätt upp på bröstkorgen och i ansiktet.. Glad!
-Det där ser ut att bli bra sa de, tog pengarna och gick på marknad... Jag hade blivit med fyra månaders valp. En salig blandning av border collie, jakt-labrador, karelsk björnhund och jämthund.  :)

En speedad liten sak!




Vi gick in till mig, blev bekanta. Tiden med kisse-springet minns jag inte ens! Han var rätt bra när han kom. Däremot hade han en överdos energi! Det skulle grävas och ätas hela tiden. (Han tömde campingbord, åt upp dubbla portioner torrfoder/ två rödingar/ 0.5 kg smör och början på en gäddskalle, samt grävde över husse på badstranden.) På eftermiddagen gick vi ut och kollade av marknaden, när människorna börjat bege sig hem. Han satte då i sig tre stora skrov! Mådde pellejöns på det.


Andra marknadsdagen, hittade jag igen en bekant till mig. Han är uppfinnare till denna vacuum-pump i kök. (Små manuella saker att skruva fast under överskåp. ) Där fastnade vi! Valpen drog ny publik, och fick grisöron från ståndet intill. Snabbt var vi ett samtalsämne på byn.. "Har ni sett den nya valpen?"




Det är alltså så man kommer in i en del mindre samhällen! En liten valp, och man blir inropad på kaffe.

-Någon med scanner, får gärna hjälpa mig föra in valp-foton, då de var före digitalkamerans tid hos mig.


torsdag 17 januari 2013

Varför köpa nytt? När gammalt fungerar!

Har gått runt stan idag, tillsammans med valpen. Minus 18 grader på termometern. Klirr i skägget.

Det är ett tag sedan nu, men jag och en kompis brukar ha farit på loppisar och gett synpunkter på olika fynd.



Vid en av dessa turer, föll jag för en gammal Singer 66K från 1928. Den var elkonverterad, från ett sådant där fot-trampat gjutjärnsbord. Tyckte den var ovanligt djärv och vacker, i sitt nötta men ändå färggranna "dala-motiv". Lotus, heter det bland samlarna. Den här tjänstgör i stugan. Klarar åtta lager jeanstyg!


15K "Tiffany / Gingerbread", C-serien.
Så här efteråt, när jag har haft fyra stycken med samma dekor (varav en med knä-gas och en historik från de vita bussarna), är det kanske inte så stort fynd längre.. Men det var en början på ett roligt intresse!
Just Singer har haft väldigt god service, gentemot sina kunder världen över. De här gamla maskinerna används fortfarande! Det behövs ingen ström. Sitter man så i Asien, Afrika eller Sydamerika, med motståndsrörelsens banderoller under sy-foten, så kan man i alla fall trampa eller veva sig fram.
-Tittar man i de billiga klädkedjornas plagg, är där ofta bara raksöm!

Det behövs inte sjuttiotusen-kronors datormaskiner, åt slavarbetare. Det köper västerlänningar, som saknar tid och kunnande att göra ngt. alls. -För att det låter märkvärdigt, på fikarasterna?

Min mormors mor lämnade innan USA-flytten, en fin pärlemor-smyckad symaskin hos sina systrar. För att de skulle kunna få sömmerske-hjälp, att ordna fina kläder på orten. Då träffades tanterna, hos den som hade maskin.
Min morfars mor (sömmerska med sju anställda i Porjus) reste med tåget söderut, för att sy upp klänningar på olika orter.
Symaskinen var verkligen något värdefullt, innan den blev enbart dyr!

Broderi-foten ovan, betingar nu (med rätt nummer) fantasisummor i U.S.A.!
Jag sitter på sex stycken. Populärt för quiltning och Singer Featherweigt.
Beg. i U.S.A.

Hur länge håller dagens plastiga maskiner? Innan kugg eller elektronik lagt av.
4.000 kr anses vara lågpris. 10.000 är instegsmodell..
På något som allt färre duger till att använda, eller ens intresserar sig för!







De äldre maskinerna ligger på botten av bäckar, i gammalt bilskrot, eller hoprostat i sina egna bord ute i trädgården.. Bord som slarvigt målas vita, och säljs dyrt som chabby chic på Tradera! Helt obrukbara.
Samtidigt som en stor mängd gått till U-länder.


Det var aldrig något fel på maskinerna! (Ovan, en -53:a)


De gick att bekvämt el-konvertera, och Singer tog fram apparatur för att åstadkomma zig-zag på dessa raksöms-maskiner! Det är god service, gentemot tidigare kunder!
Nu idiotförklaras istället den kund, som ännu har kvar fjolårets modell av vad det vara må!
Jag tycker inte om när man förbrukar resurser, utan att det faktiskt ger något.
-Vad skall man göra sedan då?

 Sist, en 66K från 1918. Den renoverades åt lilla mamsingen.
Baktill monterade sy-fötter, är extra svåra att få tag på.

onsdag 16 januari 2013

Lillen, född 16/9 -12. Nu 11 kg tung!

Han, är som det nu hörs, en blandning av svensk lapphund och lapsk vallhund. 
Han är ur en kull på fyra syskon, två av vardera kön. Mamman bor här mitt emot. Både hon och pappan vallar renar.


Han var minst i sin kull, när han till sist fick dras ut baklänges.. Yngsta dottern i familjen klippte navelsträngen, då tiken var för trött.

Kan det bli ngt. av en sådan här liten parentes? Jo då! Han blev snabbt den som höll sig främst, och tog emot vid dörren. Vi fann varandra, så snart han fått upp sina blå. Ett tag lät det inte som att han var ledig, utan att det skulle bli en svart tik åt mig. Men han höll kontakten ändå!   Kärlek.  :)


Det är trevligt att hundfostran hunnit förändras så mycket, de senaste 15 åren! Glöm dominans och varg-tjat. Nu är vi en familj, där vi byter roller beroende på ålder och erfarenhet. Det pratas inte om straff och rang-klättring, utan om trygghet, samarbete och belöning.

Det här gick upp för mig, medan jag läste "Kontaktkontraktet" på hundcafé.  Visst.. Jag tror inte att jag klarat av att fostra min förre hanne på det sättet, från det att han kom som omplacering. Men tänket gjorde våra sista år väldigt mycket trevligare.


Nu har jag ett nytt litet "blad", fläckfritt och ofördärvat. Han har verkligen fått trygghet hela den första tiden, och snart börjar det bli dags för fler förväntningar på honom. Kilona och upptäckar-glädjen ökar. (Det där med torrfoder är dock trist!)

Jag är så glad, att jag träffade uppfödaren hans, den där sorgsna dagen. Annars hade han gått mig förbi.
En riktig liten solskenshistoria!

tisdag 15 januari 2013

Dags att klippa gräset, väldigt snart.. Nu, bums!

Vet att januari och februari måste passera först, men jag längtar efter sommarvärmen! Få börja ta tag i målning av köksluckor, och kitta om fönster som talgoxarna varit på..
Det här kommer att bli ett inlägg, om huset jag föll för. Ritat av Ralph_Erskine, och byggt 1955.






Egentligen, det blir nog mest foton! Så får tankarna fylla i, runt omkring.



 Utsikten från söderfönstren.

Rummet nere skall få mer tidsenlig tapet, á la 50-tal.
Här möts nu sköna minnen och gamla minnen. Mormors morbror och moster, med morfars far och min pappa. Plus loppisfynd. Naturligtvis finns det en massa brädspel, för de regniga dagarna utan tv-mottagning! Så lite elektriskt som möjligt..

Ser inte ut så på bild, men det här är vår varma solhörna!
Här väntas en blombänk full av tulpaner i vår/ sommar.
-Visst har jag en fin gran? :D

Tomten ned mot byvägen.
Man anar hur enormt stor busken var? I den nya jorden sätts lilac spicata, och snart nya ettåriga blommor.
1955-den-gröna-vrån









Hall, kök och passagen till källarnedgången, målades ljusgrå i somras.
Innertaken fick på sig ny mattare vitfärg.
Hatthyllan är från det att huset var nytt. Bara rengjord från tidigare färglager. Gillar kulo-ledningarna!

Under väderstationen, samlar morfars stora golvurna ihop fiskespön.. Bara att välja sjö!






Trappen är välbyggd, både upp och ner.. Fönstret ovanför, ger bra ljus åt hallen.

Halkskydden kom dit, för att hjälpa den fyrbente åldringen med hans försämrade syn. Han blev märkbart glad, över de svarta remsorna!

Stora sovrummet uppe, med sin sneda tak-linje och de nya gardinerna. Färdigsydda i stugan m.h.a. min Singer 66K, från 1928.

Gardinerna i mitt lilla sovrum.
Känns mer som ett barnrum, med ingången till "Narnia"..
Inte så snyggt än.. men betydligt bättre!
Köket tog tidigare slut, före luftvärmepumpens placering. Bortre söder-fönstret, värmde upp en trång sovalkov! Väggarna gick mot gul-aprikos, och flammigt! Nu efter det att fotot togs, är golvlisterna vita, och ett stänkskydd har kommit upp vid köks-bänken. Polarpumpen




Grannens fingerlöse bror, hjälpte mig att rund-såga hörnet på ena nya ek-skivan. Här syns det nya grå stänkskyddet.
Lite lugnare, än det tidigare så grönrutiga fusk-kaklet, och de orangea luckorna?


Här är färgskalan, från det att huset var nytt. En korkmatta i skafferiet.
Nedanför, följer originaltapeter från de två sovrummen!



måndag 14 januari 2013

Lekkompisarna på besök idag!

Vet inte riktigt, i vilken ordning jag skall beta av alla bitarna från vardagen? Får väl varva lite, efter hur det känns. Eller efter hur jag tror att ni orkar med? Allt kan inte gå i enbart gråskala! Då börjar folk på att dra sig undan.. Besvärat skruva på sig.
Så därför narrar vi alla oss själva, att fortsätta framåt med livet och tillvaron. Vi vill ju synas ha det bra och trivas, eller hur? Gärna ha så pass många vänner, att vi kan tacka nej till en inbjudan.

Det känns skönt, att få vara barnslig och naiv ibland! Återväcka den där tiden, när allt handlade om vad som skulle lekas? Och  möjligen med vem. Vem bestämmer idag?
Jag nämnde att jag byggt cyklar tidigt, men de får vänta ett tag till! Nu vill jag prata om radiostyrda småbilar. Kanske om elektriska bilbanor också? Minnas den där utom-kroppsliga känslan, då man plötsligt befinner sig bakom vindrutan, på den leksaksbil som förs fram där på avstånd! Förmågan att snabbt spegelvända tänket, efter vilken riktning som bilen momentant körs i.. Det är "nästan som på riktigt!"  Kan se knä-nigningarna fortfarande, fast nu när grannarna spelar Wii mitt emot! Kroppsrörelser som annars kommer spontant, bara för den starka inlevelsen i stunden. Skönt befriande..

Vi är nu tillbaka på tidigt 80-tal. Jag går i mellanstadiet, och är inte längre ngt. litet barn, men inte heller lika stor som tonåringarna! En brytpunkt, då man inte hör hemma just någonstans? Fick inte göra det man ville, och ville inte göra det man varit hänvisad till..
Radiohandlar´ns son och jag, ordnade med disko-utrustningen till skoldanser. Jag var först bland mina jämnåriga, med "the moonwalk" i korridoren! Räckte för att imponera, på sporthandlarens snygga och alltid välklädda dotter..
Egna el-experiment på kammaren, kom senare att bli repeterade och förklarade på fysiklektionerna i högstadiet! Det var så dumförklarad man blev som barn.. Kroppen var sig inte lik, känslorna bortom kontroll. Det gavs inte nog intellektuell stimulans i skolan. -Blev tvunget att skapa spänning på egen hand!

Jag hade blivit ett så kallat nyckelbarn, som nio-åring. Pappa ansåg då plötsligt, att mamma visst skulle ut och arbeta igen. (Varför han inte insåg det från början?) Dra ihop till hans ständiga bil-amorteringar, efter dåliga bilköp! Konstigt hur inget blev över åt henne någonsin. Hon var låst till hemmet. Utan frihet, egna vänner eller ens en cykel. Han hölls ute på byn, med egna intressen och kompisar.
Ändå lyckades hon smussla undan en del åt oss barn ibland! Till hans stora förtret. :D Han tömde våra små sparkonton, och hon lappade igen hålen.

Är så många leksakskataloger, som jag läst sönder! "Skulle jag vilja ha en sådan? Ja-ah!" Därifrån kunde jag leka mig in i varje funktion och tillämpning, hos fordonen som visades. Ett litet, ännu knubbigt (!) barn, som med livliga gester åskådliggjorde finesserna hos en traktorgrävare.. Fantasin räddade många ensamstunder. Jag får äta upp det än! :D

Sista (nåja..) katalogen som bläddrades, var nog en Hobbex? De hade nyss fått in Tamiya "Wild Willy". Det var alltså en radiostyrd karikatyr-modell, av Willys krigsjeep från andra världskriget. Stora skoveldäck, och med förmågan att köras på bakhjulen!! En riktig stuntbil.. "Stunt" var något bra. Stuntman... Just när tidningen 4Wheel Drive lanserats, och andras familjer träffades för att köra i gyttjan. Tänk att själv kunna köra på bakhjulen i leran! Som Håkan "Karla" Karlkvist..
Jag stod som klistrad, framför leksaksbutikens reklamvideos. Det var väl så nära man skulle ha råd att komma?
Mamma såg det där. Tänkte att kanske kunde en sådan byggsats föra mig och pappa närmare varandra? Ett gemensamt projekt, hemma. En avkoppling från skolmobbingen. Ge andra minnen, än känslan av sängens ribb-botten som slog emot en liten ryggrad. Eller gruvsamheten inför varje middag, med enbart honom hemma. -Vad skall det nu bråkas om?

Minns att hon och jag tittade på den stora byggsats-lådan, inne på Lekbiten. Det var en stor, stilig låda! :)  -Usch, det här är jobbigt, känner jag nu..

 Så fick jag i alla fall ett sådant paket, efter två års väntan. Det hade inte räckt till radiostyrning, batteri eller laddare. Men  det var ändå en oväntad början! Resten kunde vi nog hjälpas åt med.. Spara flitpengar, samla burkar, (och sälja några renoverade cyklar på skolgården).


Det blev inte så mycket utav ett gemensamt projekt. Ritningen var tydligen för knepig, eller tålamodskrävande? Jag satte ihop bilen själv, ostört! Sydde nytt reservhjul i skinn, efter första överstegringen borta på industritomten.. Gjorde fungerande backspeglar, och hängde på riktig guldkedja á la A-team!

Minns ändå just denna bil, som en väldigt rolig och så storslagen present från mamma!  Vet inte hur mycket, som hon undvarade för egen del? I form av egna kläder, nya gardiner och så.
En rik och förutseende pappa, hade köpt två sådana bilar då! Om inte för att leka tillsammans i potatislandet, så åtminstone för att göra vinst på den en vacker dag..   Oöppnad kartong, gick nyss för 34.000 kr!

  För något år sedan, förverkligade jag (efter påtryckningar från en av de besökande kompisarna idag) en annan dröm från den tiden. Ni vet, de stora killarna körde ju med metanol! Stod där och drog i en läder-rem, tills fingrarna blödde. Mycket mera kraft, högre hastigheter, riktiga avgaser, känsliga glödstift och massor med oljud... En sådan skulle det bli, när man själv blev stor. Numera är förbrännings-motorer gammal teknik, och ersatt med snabbare borstlösa el-motorer. Det spelar ingen roll! Metanol var på riktigt, då. Det som de stora pojkarna hade!

Mot bättre vetande, köptes det alltså hem en Kyosho Inferno MP6, från 1998. Hopplös att finna reservdelar till. Den renoverades upp och trimmades med större motor, nya däck, fräscha kullager, täta dämpare,

samt försågs med hemma-lackad ny kaross.   rsb.se
Ännu ses försök till ockerpriser på Blocket. MP6 i nyskick: 5900kr! (Mycket billigare att köpa ny bil från England!) Ett eget, barnsligt vuxenprojekt, att stundvis glädjas åt med polare! Mera hanterbart, än de tyngre motor- och växellåds-bytena på mina gamla V4:or.
Nästan på riktigt ändå. Roligt att ha ngt. att lackera ibland!



Så mycket gemensamt projekt, blev det inte nu heller. Fäderna har fortfarande inte tid, att komma ned på backen tillsammans med sina små. Det är en sådan förlust.. När vi nu själva vet, hur det en gång kändes.
-Strax efter allt kärleksdravel, med stora blommiga skjortkragar, frigörelser, trumpet-byxben och lurviga helskägg. Inte blev det så gosigt familjärt för det?
Källsorterade generationer! Var och en väntande i sitt fack, på att åter komma till användning?

Lovade halvt om halvt i början här, att surra bilbana också. Är väl bäst att jag slänger in ett par bilder, på vad jag brukar montera upp ngn. gång varje år.


-Också minnen från 80-talet. "Tyco, världens snabbaste bilbana."  De reklamfilmer som riktade sig till barn då, var så effektiva barnpassare under handelsrundorna. He-Man! Krigsleksaker, blandat med avkönade Barbie-ideal.
Där stod vi "smågrabbar" (Ja det här var ju kanske ngt. år tidigare då.) fängslade, och fantiserade ihop. Kommenterade vilka av bilarna vi skulle komma att ha. Någon gång.. Helst en flygande svart Trans Am, med nattbelysning och guld-örn. (Inte för att jag fick vara uppe om nätterna!) Samma som på bio-affisherna.


Nu har jag alltså åter plockat fram min Tyco-låda.

Har kompletterat från Tradera, så att vi inte blir utan delar när gamlingarna träffas.

För det där med "försiktig", är precis lika tråkigt fortfarande!

-Någon TransAm med nattljus, det har jag dock inte än..