onsdag 27 oktober 2021

Vännäs mosar gruppboende!


 Mitt i det dystra, underkylda oktoberregnet, medan a-traktorer ökar på olycks-statistiken, har politiker i Vännäs kommun bestämt sig för att skrota tillvaron för ett väl fungerande gruppboende! På två separata A4, pratar man tvärt emot sig själva. På ett, så lismande tillmötesgående och förstående inför väntade reaktioner. På det andra stendumt fastkilade i sitt avvecklingsbeslut. 


Berörda har inget att säga till om. Personer som inte klarar sig själva, skall i praktiken vräkas från gruppboende och erbjudas servicebostad mittemot Lilja-skolans motorungdomar och A-traktorernas alla ljud. Planskilda bostäder och minimala gemensam-ytor. De anställda har inte fått veta något, innan de anhöriga. Kort innan infomöte. Allt är uppgjort i lönndom.


Det är en enkel sak, att inse hur korkade dessa politiker måste vara.  Då de inte kan förstå texten från Socialstyrelsen, eller skillnaderna mellan gruppbostad och servicebostad? Ingen vill väl tro att de är rent jävliga på pin kiv?  (FN-konventioner.)


Då borde de också kunna hållas lagligen ansvariga! Även om dumhet är en klen ursäkt.. när man är högt avlönad!


Det kommunala fastighetsbolaget som hyr ut till det strandnära gruppboendet, torde helt enkelt kunna få ut mer för lyxrenoverade pensionärsboenden så nära älven.. Cyniskt. Behovet minskar inte hos brukarna.


Nu väntar vi på ett härligt media-uppbåd och en bespottad skampåle mitt i Vännäs centrum! Alternativt hamnar de boendes pengar i annan kommun. Så här behandlar man inte våra redan svenska medmänniskor i närmiljön! Städa på hemmaplan, innan ni blir skenheliga på Medelhavet!
Skriv på protestlistan!! /






Under tiden kräver de servicefria och kontantlösa bankerna att vi har allt dyrare mobiltelefoner, för att alls idas bry sig om vår ID-handling.. när vi gör arbetet åt dem. Förskotterar Jea's Moto...



Har man inga medel, ryms man inte i det nya skiktade samhället?  Ändå kvarstår kostnaderna. Börsnoterade företag skall inte bara gå runt, de förväntas öka sin vinst.  
-Alla måste betala mer, hela tiden! De som står bakbundna, trampas ned. Eller skallar tillbaka


Träng inte en liten hund, om du inte tål stelkramp!

1:a mars 2022 är läget fortfarande ovisst!

10 kommentarer:

  1. Måndagen den första november hölls ett informationsmöte med anhöriga. Fått "en sammanfattning av kvällens möte där både socialchef Ulrika W deltog samt Yvonne Strömberg som är chef för Grp-bostäderna och en biståndshandläggare Helena Lind

    -Små gruppbostäder är resurskrävande, behövs mycket personal. Därför är det bättre med serviceboenden där fler bor..
    -Liljas Väg 17 blir ett serviceboende! Det finns en lägenhet ledig på första våningen där nuvarande gruppbostad ligger, de tre andra lägenheterna återfinns på 2:a våningen.
    Så det innebär att man ska vara ganska självständig för att kunna klara av att bo där och ta sig ned till den s.k kallade gemensamma lokalen.
    Och våran grupp killar blir splittrad.

    -En konsekvensanalys ska göras nu, efter att beslutet ät taget.
    På en direkt fråga om det är delegationsbeslut som är taget av UW nu så svarade hon först ja, när jag sen nämnde att då vill jag begära ut det så backade hon och sa att det var nog inte det. Det fanns inget egentligt beslut på att lägga ned K8, utan det är ett pågående arbete att bryta upp och flytta om i LSS-omsorgen som beslutats av nämnden.
    På vår fråga om vi inte borde ha blivit underrättade om att detta var på G och blivit inbjudna tidigare så fick vi till svar att "det är ju inte ni som ska bestämma detta". Alltså ingen tanke på dialog. Vi fick ta del av beslutet ikväll, muntligt. (Nu börjar dialogen)

    Sen så sas det att personal, chefer m.fl hade varit delaktiga i arbetet inför beslutet. Det ska ha funnits en form av arbetsgrupp/ samverkansgrupp. När vi frågade om gruppledarna från K8 och Liljas Väg alltså hade deltagit i denna grupp så backade hon igen. Då var det helt plötsligt bara facket som varit med. Personalen fick informationen nån dag innan oss.

    Det bedyrades att all personal skulle följa med upp till Liljas Väg, ingen skulle bli uppsagd.
    6 personal från Kyrkogatan 8 och 6 personal från Liljas väg ska alla jobba tillsammans framöver.
    "Serviceboendet ska fungera precis som en gruppbostad där de kommer att få sin behov tillgodosedda", fast de ska bo utspridda i huset utan samma närhet till personal som de har nu.

    Avtalet med Vännäs Fastigheter är redan uppsagt, flytten ska vara klar i februari nästa år.
    Vännäs Fastigheter behöver lägenheterna på Kyrkogatan för seniorer (seniorer skulle ju lika gärna kunna flytta in på Liljas Väg kan man tycka)
    Och för oss som tvivlar på att detta är rätta boendet för våra killar så finns det alltså ingen back-up plan. De kan inte bo kvar, men det finns inte heller några andra alternativ än Liljas Väg i dagsläget. Vi sa att det känns som att våra killar blir utkastade, men tjänstemännen hävdade att så ska vi ju inte känna."

    SvaraRadera
  2. Vad säger IVO, Socialstyrelsen och Uppdrag granskning, om en sådan här färdigtuggad smaskig historia?

    SvaraRadera
  3. FUB har idag kontaktats, för ytterligare förslag på vad man kan göra? Lite justerat här, för integritet./
    -Hej!
    Mitt namn är och är anhörig till. Hen föddes med Downs syndrom och esofagusatresi.
    Hen har tillsammans med 4 andra, som hen känner väl bott på gruppboende i drygt 10 år. För drygt en vecka sedan fick vi ett chockbesked i form av ett brev, att beslut tagits att gruppboendet ska stängas och lägenhetens de bor i ska återgå till seniorboende som de var innan gruppboendet öppnade.

    De ska bli tvångsförflyttade till ett serviceboende där det redan bor 4 personer, som de inte känner. Lokalerna och lägenheterna är inte lämpade för våra unga. Små lägenheter på olika plan, en knappt befintlig gemensamhets-lägenhet, där de inte har möjlighet att umgås hela gruppen.

    Mitt barn behöver hjälp med det mesta, och har dessutom väldigt svårt att kommunicera. Jag är livrädd att hen kommer bli extremt isolerad. .
    De andra har ju såklart samma och andra orsaker att de inte passar in i detta boende.

    Det har kommit till vår kännedom att beslutet är fattat på felaktiga grunder. Vi fick inte veta något om tvångsflytten, förrän tiden att överklaga hade gått ut.

    Ja, det är väldigt mycket med detta just nu. Vk och radio är kontaktade om situationen, så vi hoppas att det blir en bra artikel.

    Vi föräldrar och gode män hade ett såkallat "dialogmöte"i går kväll, med socialchef, biståndshandläggare och några till. Där pratade de emot vad som är sagt och beslutat tidigare, det är alltså mycket att dra i när det gäller den här uppkomna tvångsflytten. T.ex så är ingen konsekvensanalys gjord innan beslutet togs, utan det ska göras EFTER flytten.

    Tänkte fråga om ni har kännedom att detta är vanligt förekommande? Att rycka upp en fungerande och trygg grupp från ett gruppboende, vi har förstått att det är stor skillnad på behovsgraden när det är servicebostad, enligt Socialstyrelsens text om Lss-lagen.

    Händer detta även på andra håll och finns det något mer vi kan göra?

    Ursäkta för ett långt meddelande, hoppas på respons från er

    SvaraRadera
  4. Vk intervju idag på första sidan (papperstidningen), "alla" pratar om det på samhället. I morgon eftermiddag radiointervju, Med en mamma, en boende själv och en ur personalen. Vet inte när det sänds. 💪👍

    SvaraRadera
  5. P4 Västerbotten sänder intervju med boendes förälder, den 8/11, kl 6.15.
    Väntas korta repriser, under resten av den dagen. Borde finnas på play likaså.

    SvaraRadera
  6. Blir bara arg, när man hör Vännäs socialchef! Hon lastar över allt på de anhöriga, då hon menar att det är en fråga om inställning. Med hennes inställning, är hon snart utan allt.. "Det blir bättre". Inte ett ord, om boendemiljöer, på de två olika platserna. Hur de boende kapslar in sig, vid oljud. De personerna skall alltså tvingas bo med a-traktorerna?

    SvaraRadera
  7. Rätt person tar till orda, och låter som jag! Tack för det LSS-ansvarige Roger!!!! https://www.vk.se/2021-11-09/insandare-hur-kan-manniskor-med-sarskilda-rattigheter-tvangsforflyttas

    SvaraRadera
  8. Intervju gjord med Västerbottningen, med lokalkontor i Vännäs: https://www.vasterbottningen.se/2021-11-15/oron-sprider-sig-pa-boendena

    SvaraRadera
  9. Enligt kommunalt läckage till Västerbottningen, blir man tvungen att backa i beslutet. Det blev inte bra. Man anser inte heller att Ulrika skött ärendet särskilt snyggt. Återstår att se, vad detta besked är värt?

    SvaraRadera