måndag 16 september 2019

Kontaktproblem och trädgårdshöst

Vi får fler och fler väder nu. Till och med soligt! De vinterboende grannarna har börjat dyka upp, vi mår lite bättre och hunden gläds åt att ha fått tillbaka husse om morgnarna. En till, som man kan köra ut!
Känns bra för egen del också, att åter få något gjort per dag. Hundpälsen behövde verkligen tas ur ordentligt, korsorden gör sig mer hanterbara och gräsmattan ser fin ut inför frosten.. Nyklippt och svampfri. Än blir jag matt och varm för minsta lilla.

När vi nu mår så odygdigt bra, smakar det med en andra omgång surströmming! Löken var otroligt kraftfull och räckte till en ugnsform senare på veckan. Jag brukar inte oja högt, för lite lökhack. Denna gång smet till och med hunden iväg till andra rum!
Ute har bevattnings-kar tömts, vinbärsbuskarna radikalrensats på äldre grenar, och min egen gårds-spirea har tagits ned helt.

Vad gäller kontaktproblemen, så rör det sig om den el-tekniska varianten. Vad trodde du?
Favoritgrannen stod och plockade med en låda sent på kvällen, och kom över med den dagen därpå. Pysslig farbror! Visade sig vara en GPS: Garmin´s eTrex Vista Cx, med aktuella kartor. Man blir först smått chockad, men så är det ju teknikprylars snabba värde-ras igen. Idag räcker mobiltelefonerna nog så lång, med sina kartfunktioner och satellit-bilder. Bara att dra fingrarna och snabb-zooma.. Finessen här, är de redan flaggade favoritställena på kartan! :) Blir att lära sig hantera apparaten väl, innan nästa fiskesäsong.
Moders mobil har vi nämnt tidigare, och där justerar vi vidare och lär oss successivt. Känslan av Storebrors-spioner irriterar!

Inför hösten och mörkret prövas modernare timers, till fönster-lamporna. En digital variant, med flera parallella schema-möjligheter. Väldigt förvirrande, men skall kunna simulera ens närvaro i rummen. (När gårdsuppfarten inte plogats på ett halvår...) Jag har gruvat mig länge, för att ens börja knappa in tiderna för på och av. Men nu tog irritationen över, så det blev gjort! Verkar fungera. Positivt med backup-batteri vid strömavbrott, så att klockslagen inte halkar efter. Vilket de gör på mekaniska budget-timers!

Tog även fram min termostatstyrda kontakt, för av eller på-slag. Tänkte ha den till konvektor-element i sovrummet. Vill kunna fin-justera efter värmen en bit ut i rummet! Den är betydligt enklare att ställa in och var först tänkt till värmeavledning via fläkt. Något som slog fel, då tidigare kabel oc rördragning krockade med min tänkta kyltunnel genom golvet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar