onsdag 21 augusti 2013

Beklämmande, så miljövänliga vi är

Vi tog oss en sväng förbi bilskroten idag, i syfte att fynda en kylar-fläkt till en -88:as Volkswagen.
Det kändes ledsamt att gå där, bland bilvraken. Vad hände egentligen med familjens ögonsten?
Person-bilen som alla kunde ta vård om, och serva längs vägkanten? Bilen som var för futuristisk på ritbordet, och sedan förblev omodern de följande 40 produktionsåren?

På den stora lerplanen, ligger rader av nya bilar. För mig är de nya. Från -98 och -00. Ändå är det inga som berör så, som den trettio år äldre V4:an och rally-kadetten. Nu först hamnade de två exemplaren på sista parkeringen. Tillsammans med sina  betydligt nyare efterträdare! Så mycket skojigt gamlingarna bjudit på.
Bilar som nya kostade max 10.000, och som är dyrare när de nu säljs begagnade. Försök det, med dagens 300.000 kronors "dator-chassin"! Skrotade efter en parkeringsskada, då ingen vågat garantera deras pålitlighet längre. Krock-kuddar som ev. kan lösas ut?

Jag letar mig en frisk fläkt, till vår -88:a. Det går trögt. De finns inte på skroten. Antingen är den årsmodellen tillplattad, eller så är det de som ännu körs på våra vägar! Mellangenerationen.. på väg att bli veteran. Folk har inte råd att köpa nytt. Bilverkstäderna slåss om att få serva en sista gång. Enkelt och vinstgivande, då allt färre nu vet vilken ände av skruvmejseln man skall hålla i?
Kompisen köper dessa nya skrotbilar, för vad verkstaden debiterar en bränslepump! Bilar från -05. Vad slags ekonomi bygger modehysterin på? Boenden med topp-lån, för att finansiera skryt-resor och värdelösa bilar? Miljö-ekonomi kanske? Medan klyftorna bara ökar.
När allt man hade behövt, var att modifiera toppen på motorerna. Nya lågfriktionsdäck och lokala korvmojens frityrolja i tanken. För ingen vill väl laga mat hemma? Det är så förnedrande 50-tal!

Väl hemma igen, får hunden rasa ur sig den sista energin. Han får lära ängslige Freke, en fyra månaders jämthunds-valp, allt han lärt sig om att ha trevligt. Nästa gång, behöver inte Freke oroa sig! :)  Då har han vuxit förbi..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar