tisdag 10 september 2013

Berghem äldreboende. Tryggt?

Blev en eftermiddag hos mormor. Började med att ösa in giftgröna, namn-märkta bläckpennor, då personalen inte tycks ha råd med egna? Nu får de i alla fall en chans att återlämna dem på rätt ställe? Hon behöver pennor åt besökande, då hon knappt hör ngt. Blev ett bra besök! Fick henne att skratta flera gånger, bli lite full i fanken igen! Rycka upp sig. Nu blir det en irish stout för egen del, ute i solskenet!
Undrar när personalen börjar tänka själva? Enkla små tidsbesparande och säkerhetshöjande saker i vardagen, som att inte stoppa knivar med skaftet nedåt i bestickskorgen (blodförtunning ÄR ett elände!), att inte bara slänga nytvättade kläder i en skrynklig hög, inte lämna golv-spill åt nya lårbensbrott, försumma möjligheterna till rehabilitering i vardagen, integritetsskyddande stänga dörren vid toabesök, inte kasta in städutrustning mot duschdraperiet så allt sedan ramlar över nästa person, vara i rummet med personen, istället för att sms:a ute på balkongen.. Torka en rumpa, utan att det skall behöva smärta? Stänga lock till livsmedel, så det inte förfars.. Ordning spar resurser, och höjer livskvaliteten!
Allt som intresserar, är pengar! Men ett trygghetsboende, bör väl vara just "tryggt"? Inte skall larm ignoreras så att gamla far och faller, och orosdämpande ges istället för nitro-puffar? Personlig medicin skall inte ges åt grannen, för att framförhållning saknats. Man skall här inte lasta ansvaret på anhöriga. Inte alla som har sådana! Vissa är redan utslitna, medan andra valt att smita undan på annan ort. Det handlar om hyresgästen som betalar för ett tryggt boende sin sista korta tid på jorden. En ren vinstmöjlighet, som vägs på våg. Skrämmande och nödvändigt, med de dokumentärserier som sänds i tv: Om äldreboende, och "arga doktorn". På det skall de välavlönade ha mer skatteavdrag! Vården nedmonteras. Röstningsresultat ignoreras. Kan vi få börja skjuta av nu?

Valpen närmar sig året, och väger 17 kg jämnt. Skall han stanna på 19 kg tro? Fortfarande kräsen i maten. Blir tuffare allt eftersom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar