onsdag 18 september 2024

Må-bra tempo

Vi närmar oss ofrånkomligt slutet av stugsäsongen. Det gäller att samla på sig positiva, sista intryck att längta tillbaka till, inför nästa år..  Morgondimma kan vara vackert, på sitt sätt. När ingenting annat blir synligt. Saker kan inte göras lika snabbt, med begränsad sikt. Målningen stoppas av fukten. Blir istället att kolla till hängrännor, så att de kan evakuera regn och smältvatten framöver. Att även fönsterblecken sluter an bra emot väggträet. Slå in de spikar som pressats ut med väderväxlingarna. För vilken gång i ordningen? Hunden har det skönt, ute med oss på gården.


Soliga dagar brukar vi annars lyckas träffa av, för storkok eller bakning i det fönsterrika köket. Så, nybakat rågbröd fick det också bli! Lyxigt. Bilen får sin oljenivå kollad, och justerad. Saker som  lätt glöms bort, efter att man passerat 18.


Eftermiddagen mulnade det på igen. Svalskitarna skurade från väggen. Gott att sedan få sitta inne, med ett Kalaha och äppelpaj till trefikat. -Det låter som en lång radda göra-saker, men de var inte så krävande någon av dem. För oss som tidigare laddat med Bullens pilsnerkov.. :)


Kan inte sätta många ord på gårdagen. Den var fint mulen till lagom solig, med cykeldrag till Höksjön. Raststället lika ofördärvat, som tidigare gånger. Hunden lika fartgalen! Lämnade en skön efterkänsla inombords. Sjöbadet tog hand om ev. ofräschör på kroppen.


Onsdag har pratats bort, i omgångar. Hundsnack på morgonen. Konstnär på eftermiddagen. Däremellan har vi dammtorkat, sopat och dammsugit bort sommarens ruskade fleecefilt ur huset. Fikat vår hemgjorda rulltårta med grädde, och inventerat matlagret. Skall vi lyckas bli utan packning hem i år? -Förmodligen inte.

söndag 15 september 2024

Frostiga gräsytor

Fredagen den trettonde, var dagen för mig att lossa ställning från lastbil. Det är en uppladdning, om någon? Nackskada, gammkropp och med sviter efter draghunds-olycka. Dimman låg tjock och illavarslande över landskapet.
Mamma lovade att göra äppelpaj, bara lossningen var avklarad! Hunnit till de syrligare äpplena.

Så vaknade solen till liv och drev bort morgonfukten. Strax innan lunch backade en lastbil upp mot tomten, och en ung och trevligt rask chaufför förde kvickt ut de dubbla pallarna på baklyften! -Gick hur smidigt som helst. Bara att lämna på gräset, för mig att dela upp och gömma undan. Vi fattade knappt, att det kunnat få gå så smidigt? Vackert väder och lättade i både sinne och plånbok.. räfsade vi ihop några högar av fallet barr från grannen. Unnade mig t.o.m. ett av årets sista sjöbad? Bryggorna torde snart bli uppdragna. Nyttjandegraden är inte särskilt hög längre!


Känslan var fortsatt bra inombords, när vi vaknade på lördagen. Tidigt var solen igång. Ett par EU-pallar bars ned i källaren och en hamnade hos vedeldande granne.

Vid tio, var vi redan på väg mot lingonmarker och Höksjön. Dels för att dränera hunden på energi, men även för att åtminstone få ihop ytterligare (knappt) tre liter rensade lingon. De var annars inte roliga. Blöta, frostnupna och angripna av insekter. Det blir inget fler plock! Blåbären var närmast svarta och började bli sträva i smaken. Fick räcka med en liten bytta rårört, till morgonfilet.
Kvällen var stjärnklar, med en stor och röd måne liggande nere i slyet! Klart sevärd. En sådan kontrast, mot ohyran i städerna! 


Med klar natt, borde inte morgon-frosten varit så förvånande idag? Bilrutor skrapades och gräset var halkigt. Avundas inte alls jägare, under de förhållandena. Brrrrr!

Själv tog jag ihopsamlade järn-stänger tvärs över cykelstyret, och hojade vingligt iväg till byskroten med det! Glad att slippa möta någon längs den gropiga vägen...  Se'n kom solen, till utefika och barr-räfs! Fin dag.

torsdag 12 september 2024

Första älgklöven

Söndag och det är ovant varmt om nätterna. Skönt att få dra igång med hunddrag längs Vintergatan, genom den täta morgondimman! Knappt potthål eller oljetrågsstenar syns i tid. Hinner hälsa god morgon på Seppo, där han gör sina morgonbehov. Något han svarade på, långt senare samma dag. När han smitit från slakteriet. Vi fick med oss honom, tillbaka till husse. Sedan väntade årets andra omgång surströmming, under återmonterad köksfläkt! Solen försvann, före trefikat.

Trots väderleksrapporter blev måndagen riktigt fin! Gräs lyx-klipps och bilen vaxas. Grannen är kontaktad, för lån av traktor till lossning av ställningen. Vi får se, hur det blir?  Under tiden hann moder koka lite lingonsylt av årets bär. Blir spännande, efter blöt-sommaren! Kvällsbad i sjön.

Seg, regnig tisdag. Fem lovade mm, blev istället tolv mm i bägaren. Garaget rensas en del, för att bättre rymma en ställning? Hunden går omkring och otrivs med sin " benvärmare", nedhasad från utslaget.. Det blir varken bättre eller sämre. Vi fördriver dagen framför TV:n. Ses både drömslott, barnmorskor och frågor i Lund. Ryggmassage till det.


Nu börjar vi bli otåliga, om frakten! Vågade oss på att baka ny rulltårta på onsdags morgon och avsluta näst sista gräsklippet tillsammans med hund? Innan lunch var regnet åter! Haddock får med sig en klöv, nerifrån slakteriet. Där låg skallar, efter en ko och en ungtjur. Känns sorgligare än vanligt, sedan älgen blivit så sällsynt! Hunden både vill äta kött, och tvekar inför pälsen. -Som ett nutida stadsbarn!

Sena kvällen gav 14 mm ny nederbörd, efter fladdrigt norrsken. Torkas bort med ömsom sol och blåst idag. En ganska skön dag, sedan vi fått höra att ställningen kommer i morgon förmiddag. Lossningen kommer att ske manuellt, då traktor-föraren rutinmässigt piper iväg till Systemet på tisdag och fredag. Menar: Till sin mamma!

lördag 7 september 2024

Stora åtgärder

Det var lovat finväder för torsdagen. Förmiddagen gick bort i ett dimmigt grå-töcken.. Tänkte att det måste väl snart ordnas för beställning av rullställning till fasadmålning framöver, så pengar flyttades mer åtkomliga. Kändes som att jag var på gång? Solen sken, så det blev ordentligt varmt inne! Under tiden hann jag gå och svänga monotont med röjsnöret, i både dunge och längs med dikes-staket. Tråkigt ljud, och påfrestande i armar och axlar! Så blir det bara gjort en gång per år..
Grannen med besökande fick låna sekatör och grensaxar, till beskärning av vinbärsbuskar. Det fanns behov!


Det där med att beställa leverans till stuga, visade sig knepigare än tänkt. Klarna godtar endast folkbokförd adress för privatperson. Efter kontakt med Ställning.se ordnar det ändå upp sig, mot 30 dagars faktura hos Visma? Solideq.. Vi hoppas så. Lossningen får ta 30min, innan ytterligare prispåslag.. Nervöst, men det måste gå! Hos Blomman väntas det på nya fönster i Erskine-villan. Man vill slippa ifrån underhållet.


Fredag "hotades" det med 4mm regn, vilket lika gärna kan bli tvärmycket! Tät dimma fick vi på morgonen, så att vi knappt såg potthål eller uppstickande sten i grusvägen! Med de förhållandena sköt vi iväg, efter dragtokig hund längs Vintergatan! Inte blev hunden lugnare för det, den dagen.. Det var ett ständigt tuggade, på ben och våra armar! Jag gick ut med häcksax, till att ansa buske och ta ner det sista slyet längs tomtgränsen. Svettigt värre, i ännu en försenad solskens-dag. Nu är ställningen beställd. Blir en saftig slant, men sedan slipper jag krusa andra om hjälp. Det får vara värt en del. Händerna skakar av anspänning! Det blev stjärnfall senare, den klara kvällen. Passar på att önska. Firar köpet tillsammans med moder, genom likör, cocktail och glass framför Dobidoo. Gästat av Tomas von Brömsen.


Vi är allt lite tagna idag. Varför gömde någon en påse Rockwool i röret från spisfläkten? Vilar på frågan, i solskenet. Blir dock hår- och bil-tvätt under slangen! Kvällsdopp i sjön. "Kallras-skydd"?

onsdag 4 september 2024

Bärplock bland jägare

Startade söndagen, blött i stan. Helmjölken var knepig att få tag på från Norrmejerier. Det fick bli COOP 1.5L, med längre hållbarhet? Hur nu kon lyckades med det?
Resan upp till stugan kändes ovanligt seg och lång, med skurar av och på.. Haddock dreglade mindre, denna resa. Lövfärgerna har börjat inför hösten, och flera löv lämnar redan sina grenar! Första september.

Väl framme, har Blomman besök av syster och svåger inför jakt. Gula villan sköter sitt gräs. Rune har däremot åkt iväg söderut igen. Om sickan lever, vet vi inte. Förhoppningsvis inte.

Svarta moln inleder måndagen, så jag skyndar på med gräsklippningen. Hinner ta det mesta, före "evighetshörnet". Laddar om med hemlagad pannkaka och köttgryta. Klipper vidare, fast nu på naglar och hundklor. Lagom sedan att förlora i fia-spel och prata med P-O över telefon, medan det blåser upp och regnar. -Kanske kan vi få köpa Nibe varmvatten-beredaren av Blomman, när han nu kör bergvärme? Där är mycket kvar, att nöta på!


Tisdag börjar med duggregn. Bägaren hade redan samlat 12mm, sedan vi kom. Vi var lovade 2.2mm för dagen, så då chansar vi på att vädret inte blir värre? Skippar röjsnöre och gårdsjobb, för hunddrag till Höksjön. Vi möts av älgjägare, på jakt efter envist drivande hund på älg. Älgspåren syns färska, där de korsat grusvägen.. utan att det stör Haddocks dragvilja.  Det område vi skall till, är fritt från skyttar. Vi kan plocka våra sju liter blött skräpiga lingon och sedan fika hembakat, i godan ro!  Ett bär-år med stora, täta klasar. (Med halva bären obelysta!) Mycket flygfän kring ansiktet.

Hemma var vi snabba, att börja rensa. Inte för att det var så roligt. Vi är bara sådana. Gav upp efter fyra och en halv liter, rensat och infryst.

Onsdag ser ut att bli fin, med solljus! Vi ställer in ytterligare en och en halv liter rensade bär i frysen. Sex liter så här långt, m.a.o.. Kanske blir någon sväng till, med rödare bär? Inte idag! 🥱 Gräs och kallbad väntar.