fredag 26 juli 2013

En oas att längta åter till

Inte skrivit sedan den 5:e. Har haft lite annat för mig!
Det har monterats mormors mosters handdukar framför källsorteringen i stugan, m.h.a. nyporna tillhörande en ingift flykting från finska vinterkriget. Han rodde över kvarken, med kulorna vinande över huvudet. Vi kom senare att äga det hus, som han handgrävde källaren under.. Minns hans krumma kropp, och vana hantering av kniven, där han täljde oss varsina sälg-pipor. Syrran och mig.  Så, här knyts historien ihop.

Sol har vi haft, ännu mera nu. Över 24 grader varmt i skuggan, och ljummet vatten i sjön.









Fyndade spetsband
Det har umgåtts med stuggrannar på bya-pub, bad och gemensam loppis,
och ätits grillat älgkött i mängd. Grannen fick sig en rejäl massage över bröstryggen idag. Vi har frossat i solmogna hjortron och blåbär, där vi färdats halvdagar kring naturreservat, gula näckrosor och sagolika vattenfall. Långt ifrån tråkig tillvaro.

Till stugan har jag byggt vattenavledare på gammalt vis, bara m.h.a. oljade brädor. Funkade fantastiskt bra, i årtiondets åskväder. Det kändes, när blixten sprängde en gran intill! Vattnet kom sidledes som i en biltvätt och blåsten kastade grenar och väg-sand högt upp genom luften.

Entré-bron har fått sig en grå nyans, den nu säkrade brandstegen svart och köksluckorna vitt, för att lugna intrycket. Fönstren uppe, har del-kittats igen och målats efter talgoxe-eländet. (Så långt jag kom åt, utan lös långstege..)





Kökets väggar och tak hann bättras, efter den snabba rollningen i höstas. Så slipper jag reta mig mer på de förargliga små grå fläckarna!









Grinden från 1955, som markerar den gamla byvägens dragning, har mödosamt fått sig nya tappar och hål i gångjärnen. Den har slipats ren, och målats om i framträdande svart.

-Skulle jag få långtråkigt (?), finns nu även en plastbåt ledig! Bara att börja renovera.. Borra, torka ur och plasta om.

Min härliga massage-kompis tittade förbi med anhörig, efter marknaden.. Kalasade på kladdkaka, och jagade runt hunden (11 månader och16.7kg) på tomten en stund!
Jycken har hunnit med att trötta ut ett par nya hundpolare där uppe.. Både större och mindre sådana. Åkrar finns det gott om att vara på, för dem samtliga.

Hemma är det samma kaos som alltid. Mormor faller och slår i ansiktet, då hon somnar vid natt-gröten. Glömmer varför hon haft smör i handen och är allmänt virrig. Fortsatt lika övertygat tjurig, om att hon har rätt. Så har vi nu alltså alla dekorerat busshållplatserna, med hennes gamla gardiner!?

(Nyhets-inslaget visade inte några tyger som kunde påminna om hennes..) Sommartid som det är, är det inte heller mycket till trygghet att vänta, utan personalen pumpar bara i mer morfin. Glömmer bort stödstrumpor, så benen sväller ut. Golvet lämnas söligt och inte helt säkert att gå på. :(

Jag är glad att jag stiftat nya bekantskaper, som förmår skingra detta otacksamma kaos! Annat än trassliga energi-tjuvar, ger mig nu glädje och uppskattning i tillvaron. Ett egenvärde.

Avrundar kvällen med utebad, i trevligt sällskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar