söndag 3 november 2013

Rallylydnad, via UBHK

Hemma igen, efter 6.5 h ute. Full fart vid cykeln, från vattentorn och ut på Ön. Isiga vattenpölar och grusplaner. Eget kaffe-fika i den friska luften. Två timmar trevligt lydnads"rally" för första gången, med en massa härliga hundar att inte leka med.. Cykeltur hemåt, med middag ute. Äntligen får hunden klänga på mig igen! Grushögen min.. Ser ganska avslappnad ut. Hel-död! Luktar gräs ur pälsen.

Ny bekant, och två nya skålar!

Svåraste är att inte få ha kroppskontakt under rallyt. Unghunden som är en sådan slickepott! När ivern tar över, tar han krysstag om en... Antingen om armen, eller ryggen! Ser så kärvänligt ut så. Framtassarna högt placerade på bröstkorgen.
Synd att stan skall vara så o-central. Det blir långt för honom att springa, om vi skall välja hållbart färdmedel!
Medlemsavgiften på drygt 400 kan jag väl ta. Men sedan verkar det osäkert om instruktörer? Kurser kostar extra, och träffarna läggs längre bort över vintern. Hm? Skall det få kosta denna gång?

"Rally"-lydnad ger nog många lite felaktig bild, av hur det skall vara? Det går inte alls jättefort! Då ses mer fart i agulityn. "Specialsträckorna" är inte långa. Det är mellan tre och fem meter, mellan varje kontroll, eller "kart-nota". Det är möjligen där, i not-systemet som likheten återfinns?

Att jag som nutida kartläsare utan karta, med tolkade noter skall få föraren att ta ekipaget genom hela sträckan, i en fart som vi klarar av att hålla. Utan att köra på några koner eller markeringar. Eller handgripligen ta tag i honom.. Till skillnad från vanlig lydnad, finns inga minuspoäng för dubbelkommando. Det är ok med både tal och kropps-språk! Rent av så att det uppmuntras. (Inga skall däremot..) Slakt koppel och god kommunikation. Mycket nyttigt för husse. Finns inget utrymme för stress. Då blir det felsteg. Skall vara trevligt tillsammans!


Än finns ingen internationell std. på noterna, och de svenska byts ut snart, när som helst! Men kanske år 2017? Att det nåtts en standard.. Sporten är inte gammal. Har bara ett par år i Sverige? Men den växer! Som kille blir man varmt välkomnad. Vi är inte så många.

Har ett 46cm halvstryp över. Vid intresse?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar