lördag 31 augusti 2024

Säkert nerd-tecken

Gårdagen regnade mest bort. Hade att kolla så autogiron blev dragna och sedan hamstrades det hem en kasse fikabröd igen. Surrade med grannar en del  när kvällssolen försökte sig fram. Vi tycker nog att kvällarna kan vara riktigt sköna ändå?


Lördagen inleddes tidigt, med en snabb cykeltur i längsled. Ett enkelt och positivt drag, utan trafik eller stigningar. Snart var det jag som kände mig rastlös, över tid som spills bort. Om jag bara skaffar krympslang, så skulle jag kunna säkra mammas Brooks-sadel m.h.a. överbliven cykelkedja...  Fem meter slang är inte så dyrt hos Biltema. Värt en extra tur!


Efter kvällsmaten åkte jag ner bakom draghund igen, till nämnda sadel! Glömde en tång, så det blev lite onödigt pilligt med en länk. Nu sitter allt på plats, och vi får väl återkomma med ev. intryck? Kanske inte blev så tyst, som man skulle vilja ha det? Andra hade kanske fört kedjan dubbel  genom en grövre tub, och blottat ändarna kring rören? Tanken är dock att klåfingriga skall tänka sig för, en extra gång! Det är inte bara att rycka sig en sadel, hur som helst.

torsdag 29 augusti 2024

Snaggad jagar trehjuling

Vaknade på osedvanligt gott humör, tidigt i morse. Hunden var snabb att notera min energinivå, för att få sig en promenad.

Lätt frukost, följdes upp med hårtrimmer och en skön dusch. Kylväskor behöver tas hem innan stugfärd, så en dragtur via centrum idag! Lilla cykeln så klart..


När butikskollegorna ändå fick sig en glimt av hunden, kollade jag in Skeppshults 24" trehjulingar. De ligger nu på 20.000kr, för det treväxlade alternativet. Det är en rejäl prishöjning..


Vi pratar om cykel-inköp här hemma ändå. Vintrarna blir inte mindre halkiga och moder behöver knappast dunsa i backen fler gånger.  Kommer hon bara överens med det tredje hjulet i kurvorna, kan det ge fortsatt rörelsefrihet framöver. Syrran skulle kanske också kunna ha användning av en sådan cykel?



Dags att börja kolla av begagnatmarknaden! Se vad som erbjuds. Runt 6000kr för Skeppshult, eller hälften för halvdan Monark? Snobbar som vi är.. blir det att flytta över Brooks-lädret!

onsdag 28 augusti 2024

En granne saknad

Söndagen passerade helt lugnt och stilla för egen del. Elräkningarna har betalats, pedaler blev utbytt på projekthojen och en massa TV-tid flöt iväg med ett intensivt åskregn.
Det var planerat för inköp av ny Micro på måndagen, så det var bara att stå för det.Trots blåst. Hunden ville inte alls lyssna på något lagom tempo, varför det blev en odrägligt låååååång promenad! Med lastad kärra efter cykeln. Många gånger ångrades beslutet, att ha med sig honom alls. Fast han behöver öva. Väl hemma från återvinningen, gick det lätt ner ett par kroppkakor med sylt!! Kvällen avrundades med mer regn.


Tisdag bjöd på bra matpriser hos kvartersbutiken. 5 Findus och 3 Oetker-pizzor landades i frysen, innan hunden fick dra lantligt avkopplande grusväg runt Nydalasjön i sitt eget express-tempo! För ändamålet valdes en singlifierad mindre mtb, med 26" hjul och 180mm skivbroms framtill. Sedan fick han dra bäst han ville. Sista biten blev med en stackars landsvägscyklist som hare! Riktigt kul, att se ivern och hur sista krafterna kramades ur.

Väl hemma, tog det inte lång stund innan hunden var pigg igen! Vi satt på gården och åt glass, tillsammans med grannar. Nämnde ett äldre par och hur fina de varit. Ofta med godis till våra hundar. Bott här sedan husen var nya. Idag får jag veta, att Gusten dog i måndags. Lite kusligt, att vi så nyss nämnt honom. Vi är inte många kvar, som har bott här för någon längre tid. Ordningen är borta. Tryggheten med den. Grannar har fullt upp, med att kalla hit polis! Det gäller fler politikerdrabbade områden. För det här har inte vi sönderskattade beställt på.

lördag 24 augusti 2024

Motorstadion bland insatserna

Vi har bytt miljö, ett tag. "Nya snickarglädjen" stod tappra och målade, mellan regn och dagg. De verkar väldigt hängivna sitt arv, och jag hoppas de inte bara stängt in fukt i virket. Huset är fint!
Vi lämnade vårt ställe i värmen och var hemma innan trekaffe. Första åtgärden på hemmaplan, blev byte av handtag på senaste hittecykeln och en av grannarnas barncyklar. Den senare helt i lönndom. -Ett omvänt bus.
På kvällsrundan möttes en nyopererad Pearl, med borttagen cysta på tassen. Vi hoppas den var godartad!

Lugn torsdag med en patetiskt avslagen kunddag, hos kvarterets konsumbutik. "Fikat" bestod av en finsk pinne och dryck! Annonserade varor fanns inte hemma. Underbetyg!!!
-Nä, det fick bli korsords-lösning, höga priser på mina Britains farm och stugtvätt hemma den dagen.


Fredag hamstrades det hundben och ny ringklocka. Den senare till fyndhojen. Gubbdagisarna avcheckade trots finregn, utan fynd. LED-belysningarna var tvärslut. Jag mötte gamla osynliga "vänner" och fick deras senaste skvaller. Inget nytt där. (Samma bokstavs-kaos.) De såg faktiskt lite förlägna ut, medvetna om sitt svek. Jag återvände hem till väntande hjulriktning, innan kvällsregnet. Tiden spolas bara bort?


Idag har det varit blåsigt omkring oss. Ljudet av 250cc crosshojar har studsat mellan stenväggarna? Minns min iver att ha en, i grundskolan.. Det är visst SM i enduro, denna helg! Mitt i Umeå. De har lagt ena sträckan uppefter slalombacken. Blir kanske användbar för cyklister senare? Själva tar vi en lugn promenad, för att väga hunden. Djuraffären har kvar en riktig våg! Visar lite oväntat på 27kg, inte de tidigare 28 kilona. Han har i.o.f.s. dragit bra och ätit mindre i tikdofterna. Lättare får han dock inte bli!

Ensamheten gör sig påmind ikväll med John Wick och the accountant, så här efter skolstart. Jag har väl bara att betala räkningar och andas vidare? På måndag skall det handlas mikrovågsugn åt mamma. 90-talet har definitivt sagt adjö!

tisdag 20 augusti 2024

Finväders-färg

Fredagen började segt, med kvardröjande regn från natten. 4 mm lät så mycket mer!
Vårt rulltårtebak vill sig inte riktigt längre. Degen reser sig inte? Bäst-före-datum är det rätta.. Nåja. Den går nog åt. Vi nöter vidare på Kalaha, som börjar ta sig!
Bilen torkas ren invändigt, från damm. Hunddregel blev kvar.. Irriterat spills energin över på skrapning av första garagedörren. Akrylat-färgen vill inte vara kvar på underlaget, men får ändå en till chans. Från samma spann. Våtvärmande omslag? Tar ett sjöbad för egen del.


I lördags-dimman är det välbesökt i gårdarna.  Hackspettar på stolpen, tranor på äng. Generations-träff hos Strömbergs, arbets-dagar i gula villan och tappert solande same i granngården. För oss hägrar Höksjön, var vi får se två riktigt nära inpå. En nödvändigt urladdning för Haddock, innan jag lägger energin på att måla garageport 1/2. Under tiden gör moder äppelpaj, innan äpplen förfars. Regnet kom först sent, den dagen.



Vad gör man på en söndag-morgon? Tranorna trumpetar vid halv sex, innan vi hälsas av Seppo. Han är ganska rund om höfterna, lillen. Själva gick vi, att vänta på Leif och Jenny igen. De kom inte alls. Trots att här både bäddats och klippts snyggt! Leksaker uppradade.


Kissnöds-kyligt tidig måndag. Andra halvan av gräset blir raskt klippt. Rågbröd på blåbärs-fjällfil, bakas innan lunch. Garageport 2/2 både skrapas och målas under dagen, grusgången befrias från värsta grästuvorna (medan vallmon lämnas kvar), återvinningen ligger placerad i skuffen och jag på rumsgolvet. Detta utöver picknick vid Höksjön!
Var sitter stoppknappen på hunden?

Det hann bli tisdag. Skolbussen har börjat köra sin tur på morgnarna. Här inventeras matlagret och inoljas deg-åran. Solen orkar inte riktigt fram att värma badsjön. Plockar ändå in 4,5l svarta vinbär, till frysen. Någon C-vitamin är där nog?

torsdag 15 augusti 2024

Väder endast i söder?

Nu är vi less, på hur väderleksrapporteringen sköts! Varför dessa finfördelade angivelser för sörlänningar, när 2/3 av landet får nöja sig med en missvisande handviftning? Ge oss rätt väder åtminstone, om ni inte kan ordna så det blir bra.. Förneka inte dessutom den pålitliga rötmånaden, som infunnit sig stadigt i generationer! Vetskapen om den, har räddat mycket mat från att förgås. Ved har blivit huggen och torkad, innan fukten slagit till. Fasader målades, med färg som fortfarande sitter kvar. Sedan 50-talet.


Nu är väggarna våtrutiga på morgnarna och en efterhängsen ren följer oss på första promenaden. Haddock vill verkligen ta upp jakten på den! Tvärtemot förutspåelsen, blev tisdagen lyxigt solig. Glass med jordgubbar lockade och gräsklippningen blev rent av svettigare än vanligt. Fick avbrytas på halva sträckan, för kallbad i sjön. Vår lilla badstrand föräras med två lastbils-lass ny, fin sand! Varmvattnet i slangen lämpade sig därmed bättre för att tvätta ur håret.

Vi hann nästan njuta av go-fikat, innan grannen attackerande och ohörsamt pratade sönder den stunden också. Där är fel på allt och alla, hädanefter. Som motvikt sms:as det med Haddocks uppfödare, som fjällvandrat med hans pappa Baloo samt kull-bror Al Capone i Borgafjäll. Kanske blir det att de tittar förbi på hemvägen?


Vi som skulle vara morgontidiga på onsdagen, tog sovmorgon.. Innan det bäddades med hemvirkat, sopades ihop hundhår, oxalsyretvättades WC-porslin samt klipptes färdigt i solskenet där ute. Något besök blev det däremot inte, denna gången heller.. Vi fick fika gott under parasollet, själva! Postade retsamt vykort till de osynliga där hemma och smaskade på mer glass och bär till likören. Badade kallt och ostört. Kikade lite förfärat, på hur våldsamt husbyggarna i "Grand design" far fram.. Dyrt och smaklöst. Sent på kvällen kom min samegranne nya hundar, till sitt vinterviste.


Även idag blir en bättre sortens sommardag? Lite disig. Den inleddes med ett ryck, då dragselen lagats igår kväll. Vi tar alltjämt våra morgonrusher längs Vintergatan, via Norrsjön. Möter den allt kaxigare strörenen, precis efter att hunden fått ha kopplet för sig själv en stund.. Spännande! Fick igen kopplet, men sedan gick det undan värre! Axeln får tåla mycket.


På schemat väntar endast Bullens korv, bad, stadsfrämmande och en rygg-knådning.. I övrigt är här ingen aktivitet, mer än på ödegården. Gläds då över en 600kr leksaks-katalog från 1976, billigare på Tradera..


måndag 12 augusti 2024

Smak, möten & utflykt

Lördag smattrade igång blött vid halv tre, för att sedan fortsätta en bra bit framåt. Första promenaden togs i blomspray.. Efter frukost kunde ändå entré-dörren grundmålas, väl skyddad  under skärmtaket. Gav en bättre egenkänsla, under en ganska händelselös sommar. Haddock fick sig ett par ordentliga möten, med byns hästar. Ägarinnan ville gärna att vi möttes helt normalt, utan att visa extra hänsyn. Hästarna har fått hundvana. -Bara vi som behöver hästvana!


Dåligt väder måste bemötas på något sätt. Vi unnar oss surströmmingskalas med alkoholfri öl! Tar uppfriskande sjöbad i eftermiddags-solen, oavsett blåst och temperatur. Surrar bort tid med vår avslappnade konstnär, som fortfarande använder sin Itera plastcykel! Modigt..


Nöjd att ha rört vid dörren, möttes söndagens svala, gråblåsiga morgonpromenad medan molnen packade ihop sig. Dem trotsade vi efter frukosten, och drog raskt iväg till Höksjön. Moderna biltaks-tältare med merle-hund väntade vid vårt mål. Skogen var överfylld med besvärliga bitflugor och mygg, där vi plockade lite blåbär och kollade av lingonbeståndet. Det blir allt svårare att gå bland all uppväxt vegetation!  Förhoppningsvis får vi vårt behov täckt. Jo då, vi hann hem innan regn och stark vind tog över. Soptunnor sveptes omkull, medan min regnränna  låg kvar väl förankrad.


Tar det gärna lugnare, efter en sådan energi-urladdning. Vanlig morgonpromenad i svala grå-blåsten, följdes upp med ny hembakad rulltårta inför tre-fikat. En del sly rycktes upp ur dungen, medan Micke röjde på andra sidan staketet! Här ansades busken bara lite lätt, för att behålla den runda formen ett tag. Dörren fick sin sista vita strykning, för den här gången. Avrundat med köttgryta och ryggmassage!

fredag 9 augusti 2024

Augusti-stuga


Sjunde augusti med dimma och dagg omkring spindelnäten, hann bli till en riktig sommardag. Gräset bjöd motstånd, med inkastad sten och sönderkörd LED-lampa från grannens försenade "slåtter".. höll på att fördärva nya rotorklipparens skär.



Dagen efter varnades det för skyfall, så vi skyndade oss att köra hunddrag i morgondimman. Trots att det var sop-hämtning och ren längs byvägen. En väldigt bra start-träning! Två veckors lagrad mat-energi som bara exploderade, helt i Haddocks smak!  Väl åter på tomten beordrades vi att barrikadera fönstren, för nu skulle Rune klippa sig ner till Kina! Stenkastningen var bara att acceptera.. Bilen fick flyttas in i garaget, från min egen tomt. Inte särskilt smidigt, då vi andra tidigt erbjudit oss att hålla hans gräs kort!


Idag har vi fredag, redan klockan två på morgonen. Gårdagens uteblivna nederbörd bara öser ned mot husvägg, fönster och tak.  Hårt, så att vi alla vaknar upp av det.
Dagen i övrigt blev däremot jättefin och solig, för att vara just denna sommar. Ekorren visar sig i granen, medan jag skrapar och grundmålar entrédörren. -Så blev åtminstone brosidan uppfräschad i år! Får se ifall garageporten hinns med, mellan skurarna? Färgresten borde räcka till.

tisdag 6 augusti 2024

100.000 besökare passerade


Flera sömnstörda dygn i rad, möts med igenslängda dörrar på morgonen.. Känns inte så toppenbra. Skönt att lämna vanstyrda Rikshem, för en ny period i skogen. Där skjuter man av skadedjur, när de kommer för nära. Lite som City fastigheter, när hyresgäster fick flytta efter tredje störningsanmälan! Mycket effektivt.

Här på bloggen  går inget snabbt. Få är det som ids skriva. De flesta är kvar i bilderboks-stadiet? Skrollande mållöst.

För mig har detta ändå en funktion, då jag har någonstans att pysa ut trycket. 

lördag 3 augusti 2024

Morfars sameromantik

Morfar Helge var väl mest en produkt av arbetsinvandrad vallon och jordbruks-svensk, men som född och uppvuxen i Gällivare var det antingen att gilla eller ogilla ursprungsbefolkningen. Han kom att trivas fint bland samer. Man hade god hjälp av varandra vintertid! Vi hade antagligen sluppit både morbror och egna liv, ifall inte samegrannar rott mormor över stora Lulevattnet när hon skulle föda. Själv låg morfar vid gränsen mot Finland och ryssarna. Man hade inte varit man, ifall man inte anmält sig som frivillig.


Som en motvikt till det grupptrycks-resonemanget, valde hans bror att leva ensam som trapper i sju år. Innan det hann komma någon inkallelse-order! Han hjälpte sin familj med kött och fisk, när det var ransonering. Själv fick han till bröd.. Vi misstänker att han kan ha kommit ihop sig med samer, angående fisket eller kanske rentav kött? -Han blev aldrig lika gillande  gentemot dem.

Jag önskar att Morfars bror Paul funnits närmare till hands. Han såg mig, medan det var morfar som kom och förstörde somrarna på vår tomt. Plockade bort friden. Nåja, av dem båda fick jag en egen positiv syn på naturliv. Paul var den som gav mig den första rödskaftade Mora-kniven (utan parerstång), när jag var sex år. En sådan måste man ha, när man skall fiska! Så valde vi ut ett par rönnar till metspön. (Sedan bar jag kniv, genom hela skoltiden. Ingen dog.)


Den kniv som finns efter morfar, fick han köpa förmånligt då han hamnat mitt i renskiljning. Först själv granskad med  stor skepsis, men strax godkänd efter berättelser hemifrån. Han samlade fler samiska föremål på en väggrya, och inte förrän efter hans död blev samekniven min. Ett begagnat arbetsredskap gjort av Johan Fankki,  med fodralet av Anders Fankki. Passformen varierar något med luftfuktighet, men det rätta klicket och bettet finns där än! Remmen skulle behöva bytas, ifall man respektlöst vill ha med sig den ut i skogen.. Till det finns dock billigare alternativ. Denna skall inte apporteras av hundar. Däremot är jag väldigt less på fyllefestarna i grannuppgången.. Deras musik och falsksång roar inte klockan fem i ett på morgonen! Securitas har verkligen ingen brådska.. då de uteblir.