torsdag 15 oktober 2015

Tintin´s bild av Kongo, säljs i Mia´s lustgård!

Överraskades nyss, av att Mia´s lustgård fört "Tintin i Kongo", som affisch! Det är nästan vit luva på den idag? Sålde snabbt slut, dessutom. Bra kurs, jmf. med internet-posters.
Denna och "Tintin i Sovjet", förvägras svenskar att läsa numera. Tidigare synsätt förnekas, på bekostnad av konstnärlighet, yttrandefrihet och förståelse för hur det en gång sett ut.

Vad blir kvar, av Tintin, Pippi, Ture Sventon och Disney?


I Sverige suddas alla mörkhyade bort, och man talar tyst om nazismen och den svarte Badin på slottet. Kapten Haddock har blivit utan ordförråd, pipa, och whisky. (I Turkiet bötfälls tecknat tobaksbruk.) Dricker "kalasmust" sedan 60-talet. Pippi´s pappa får inte vara negerkung längre. Knappt synas alls! Disney diskuteras årligen: Snart finns ingen kvar i jul-paraden! Vi får en repris av Pride-galan istället?

Blir verkligheten bättre, för att historiska (verkliga och fiktiva) personers cigarrer, pipor och cigaretter har retuscherats bort från skolböcker, utställnings-affischer och filmposters? Ändras synen på andra till det bättre, för att man förfular någons enkla signalement? Att man ständigt kränks av ordet "svart?" (Svart-jobb, svarta löner, vit-lök!)

Tintin gav en tidig presentation av omvärlden, med den syn som då var rådande. Om den suddas ut, kommer ingen att begripa, hur våra mor- och far-föräldrar kunde låta så som de gjorde! De ingick, i det som "färgade" 30-talet och framåt. -Litteraturen varnar oss för makten, som populär "vetenskap" får ha! Då som nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar