söndag 31 mars 2013

Inkonsekvent NTF, ger yra höns på trottoaren!

Efter dagens inspirerande promenad, fick det bli brev till två av trafik-utskottets representanter på norrländska vänster-sidan..

Hej, Leif Pettersson!
Ställer samma fråga till dig, som till Siv Holma tidigare. Så får jag kanske se var det tar fart? 
 Funderat på, varför "alla" fotgängare är på kollisionskurs med dig? Till och från affären leder en kombinerad gång- och cykel-bana. Där tycks flertalet fotgängare ännu kunna tänka sig för, och väljer vänster sida. Så vida de inte likt skolbarn och fotbolls-lag enbart går trotsigt, mitt i vägen och i bredd! (Man vet nämligen, att flertalet paraplyförsedda, mobilpratande cyklister utan fungerande lysen, brukar hålla sig på höger-sidan.)

Så kommer vi då till enkom trottoar, (fortfarande inte helt fritt från de odödliga cyklisterna dock). Då möter man fotgängare, och bör enligt TSV´s rekommendation hålla åt HÖGER! Hur konsekvent blir det i gång-beteendet? Vad nöts in?

Först zebrafolket som kaxigt söker bli överkörda på övergång-ställena.
Sedan skall vi helst även meja ner varandra som fotgängare? För att den ene möter en cykel och därför håller till vänster, medan den andra på "fel sida" och intet ont anande mellan sina hörlurar, bara möter en gående (får cykeln i ryggen).

Anvisning om hur man går på en kombinerad gång- och cykelbana saknas! Eller så saknas trottoar på ena sidan av gatan.

Undra på, att det inte blir ngn. ordning! Att människor blir påkörda i mörkret.. moderiktigt sorgeklädda utan reflex, och invant släpande sina fötter på höger sida.Varför inte ha fotgängarna konsekvent till vänster? Det är ändå på vänster sida (yttern) som man vanligtvis av jägartradition har hunden, ifall den inte dessutom skall hoppa uppefter mötande gående. Eller vara ute bland bilarna, när endast dikeskant erbjudits.

Som det är idag, blir man utskälld och bort-prejad av skröpliga rullator-gubbar, för att man tillsammans med hund hänsynsfullt hållit yttersta vänsterkanten. Så att de själva skall slippa bli samhällsbetungande lårbensbrott på gångbanans svall-is! Utan att de då ens haft en LAG att stödja sig emot. Bara en vag, zig-zag:ande rekommendation.

Själv har jag ännu Televinkens principer för fotgängare ringande: "Håll till vänster så du ser, och bär reflex så att du syns"!
-Ungefär som det ännu är skyltat vid gång- och cykel-tunnlar, i några få sällsynta fall. (Ändå gås det brett till höger, och i mitten!)

Skulle gärna vilja se en tydlig och praktiskt säker anvisning! Så att var och en vet att hålla sig på sin kant. Inte flacka fram och tillbaka, som en lekande rullskridsko-motionär bland allmänheten. Beroende på vad man räknat sin mötande som?

Så långt mitt ärende. Nedanför finns problematiken beskriven av NTF.

M.v.h. Erik N.
--------------------------------------------

Enligt NTF:
"I trafiklagstiftningen är det inte reglerat på vilken sida man ska gå på en kombinerad gång-, cykel och mopedbana. Fordon ska dock föras till höger (högertrafik) och därför är lämpligt att gående går längst till vänster i färdriktningen. Jmf. utdrag ur Trafikförordningen nedan:

Trafikförordningens 7 kap. 1 § (utdrag): "Gående som använder vägrenen eller körbanan skall om möjligt gå längst till vänster i färdriktningen."

Är den kombinerade gång- och cykelbanan utmärkt med påbudsmärket "Gång- och cykel- mopedbana" där banorna är åtskilda, ska gående och cykel/mopedförare följa märkets symbol.

Beträffande gångbana (trottoar) och övergångsställe rekommenderar NTF att gående vid möte med annan gående håller till höger." Varför denna plötsliga avvikelse, som fördärvar stads-bons chans till övrigt trafikvett? Har man valt att gå på fel trottoar, skall inte den som går på vänster sida tvingas ut åt höger, för att fronta långtradare.

2 kommentarer:

  1. Fått svar idag!
    "....bra problembeskrivning. Som jag ser det är det Trafikverket som bör fundera på detta så att vi kan få rekommendationer/regler för hur vi ska bete oss.
    Vi får väl se om frågan kommer upp hos oss i Trafikutskottet. Annars får vi väl ställa frågan till Trafikverket för att påtala problemet.

    Leif Pettersson"

    Behövde dock lyfta fram huvudfrågan tydligare: "Varför inte konsekvent hålla till vänster?"
    -Så det är gjort. Funderar på Trafikverket nu..

    SvaraRadera
  2. Det dröjde ända till 2018, innan även regeringen fattade hur det är i trafiken. Eller, man tröttnade på oss som rör på oss. Nu finns lagen, för det som var så självklart! https://www.google.com/amp/s/nyheter24.se/amp/nyheter/inrikes/916032-nya-regler-for-gangtrafikanter-nu-maste-du-ga-pa-vanster-sida

    SvaraRadera