torsdag 4 april 2013

All heder åt henne, som sökte stoppa mobbningen!

Det är rent ut för jävligt, när man märker att ens mormor med sina nazi-idéer från den tiden, och fortfarande unga idag kan försvara förtryck som ngt. bra och självförvållat! Man önskar verkligen att de får en annan kontakt med verkligheten snart. Dessa som inte klarar av att stå själva. Vi har potential att välja.

Hur många minns den här tjejen? Hennes civilkurage, och vad det kom att kosta henne själv. Bland de fina skolungdomarna.. Intressant höra hur många som var frireligiösa, scouter och fotbolls-spelare? Osjälvständiga gruppmänniskor, utan eget tänkande. "Flugornas herre" om igen.. Alla med "Rör inte min kompis"-knapp.

Sävarflickan   Kamrat-andan  Att rektorn Marika Nilsson vågar gå ut än, är en gåta. Ny tjänst.

Dessförinnan hade vi frossat i flickan från Grums . Inget skadestånd behövdes där inte. Skolan har gjort sitt.

Eller vi kanske skall leta reda på fallet från Bjästa (Ö-vikshåla)? Där prästen Lennart Kempe plockar fram våldtäkts"mannen" som ett oskyldigt praktexempel, värdigt att använda på skolavslutningen. Strax innan nästa våldtäkt genomförs. Gick ju vägen tidigare! våldtäktsman-hyllad-i-kyrkan


Är de inte alla fina vägledare, så säg? Så starka och lyckliga individer de skapar!? Skenheligt fördömer man Fritzl. skräckkällaren  Hur skall vi någonsin kunna återgälda sådant? Förtryckare har visat, hur de vill bli behandlade. Den gyllene regeln, omvänt.

2 kommentarer:

  1. Mången man har skådat mobbing i sin dagar . Mången männish har fått utstå dess kalla hand . Men att det än idag är så dåligt med respons mot denna själsknäckande sysslan är inte bara en skam utan också ett bevis för att mitt älskade moder svea än en gång vrider om och visar svansen inför något som förstör så många liv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, äntligen en vettig människa!
      Medan skuldtyngda mobbare skyller på den utsatte, anges andra verkliga orsaker:

      "På arbetsmarkanden kan en orsak till mobbning vara konkurrensen om jobben.
      De som sen har jobb får mer och mer att göra. De kan då känna sig otillräckliga och därför i sin frustration börja mobba någon.
      En annan orsak kan vara att arbetsplatsen har en svag chef. Då skapas lätt en informell chef, som delvis styr och delvis påverkar den svaga chefen.
      Den informella chefen kan lätt manipulera den riktiga chefen, till att mobba ut någon som enligt den informella chefen inte passar in.
      Man skaffar en syndabock.
      Kommer det in en ny person som ser arbetsplatsen med nya ögon, kan den ursprungliga gruppen känna sig hotad.
      Värre blir det, ju ambitiösare/ duktigare den nya personen är.


      Nya mellanchefer blir ofta mobbade. Har en konflikt pågått i kanske flera år, riktas lätt all frustration mot den nya chefen.
      Sen finns det faktiskt psykiskt sjuka personer, som skapar mycket konflikter på arbetsplatser. Tyvärr, finns det även många psykiskt sjuka personer som får chefsposter. De har ofta ett stort kontrollbehov och vill ha makt.
      När det gäller barn och ungdomar finns orsaken ibland i skolans miljö och attityder, hos både vuxna och barn.
      Arbetar personalen alltför individuellt med ett mobbnings fall, har det bevisats att det bara har en kortvarig effekt, och i värsta fall förvärrar situationen för offret.
      Relationen mellan elever och läraren, är en avgörande faktor i hur utbredd mobbningen hinner bli.
      Ett resultatrikt arbete mot mobbning är skolans förmåga att upptäcka problem och bryta det dåliga mönstret. Men inte sluta där, utan även ta reda på orsaken till varför problemet uppstått och åtgärda det i möjlig mån.
      I grupper där personerna känner sig osäkra och stämningen och toleransen är låg, är risken för mobbning stor."

      Svagheten ligger alltså inte hos den mobbade. Det är den osäkra mobben som saknar empatisk förmåga. De nedriga personerna byter sällan grundinställning, de byter bara förutsättningar en stund!

      Radera