lördag 2 februari 2013

Vad är det, som jag stoppar i min hund egentligen?

Just idag, vet jag att jag gjort alla tänkbara fel. Det då moderna hundar inte längre tål att äta salta fläskben som kokats. Fy på mig! Får innerligt hoppas att njurarna nu inte kolapsar eller jag som karma bryter lårbenet, för att golvet smetats fett och halkigt av en helnöjd hund.
Jag resonerade dock som så, att han ännu saknar kraft att splittra ben? Plus att det inte var sååå salt, som en sleke åt älgarna. Han får inte i sig allt på en gång.

Det min fråga gäller, är vad alla dessa dyra aromatiska och fiskedrags-tjusiga leksaker från fina gatan innehåller? De som skall ersätta farliga vedpinnar och kokta ben, som tyvärr flisat sig i halsen nu och då.
Då småbarn gärna lånar hundens leksaker, borde det vara samma krav på giftigheten där!

Vad härligt med en ny leksak! Det är det ju. Tycker jag med. :)
Det jag undrar, är hur det är med kemikalierna? LEGO hade sin bly-period för rött och gult, när jag sög på bitarna som allra mest. Nappflaskor och relinade rör har nu haft bisfenol, som sätter sig på äggstockar, testiklar och inlärning.. Fälls ut i allas vårt vatten, och tas ej om hand av reningsverken. (Såvida man istället inte hällt aceton i rören..)

Dessa medel kombineras med diverse flamskydd och annat i vårt vardags-damm.. De brandfarligt fleeceklädda ungarna, studsar korrekt hjälm-prydda omkring på gamla nermalda cancerogena bildäck i lekparken. Barnen får då absolut inte förstå, att det kan göra ont om man faller! Att det är bra att själv vara försiktig ibland..

Innehållet borde vara klart redovisat någonstans? Inte bara påstås vara bättre.
Jag har nu vidtalat tre av Umeås djurbutiker, om just giftigheten i djurleksakerna. Barn och djur delar dem mellan varandra! Har hittat ETT giftfritt kommersiellt alternativ: West Paw Design
Dock utan lokal återförsäljare. MILO träleksaker kanske kan vara ett annat?
Zoo-center har svarat, och hoppas båda lite undvikande på "framtiden". 

BIA-bäddarnas skumfyllning är fritt från flamskydd och ftalater. Det finns dock en liten del ftalat i konstlädret idag. Det är en variant som kemikalieinspektionen säger är ok i produkter som är större än fem centimeter på höjden, bredden eller djupet. De på Bia jobbar med materialutveckling för att säkerställa kvalitén och miljön. Detta fenomen kommer de nu att belysa ännu hårdare, som en extra försiktighetsåtgärd.  


-Kul att mina läsare har lyckats surfa hit, från USA, Storbritannien, Polen, Danmark, Tyskland och Frankrike?  Fick gärna berätta hur det kommer sig! :)

6 kommentarer:

  1. Ja, vi överlevde ju vår barndom :-)

    SvaraRadera
  2. Jo, men hur blev vi? :D
    Fick förra sommaren reda på, att min nuvarande granne nyligen minutiöst övervakad, varit och arseniksanerat ytan som vi skolpojkar haft för cykel- och moped-cross!
    Det var i den jorden, som vi fyndade våra gröna glaskulor för skolrasterna. En gammal impregneringsplats!
    Cancer blev på 80-talet vanligt i Robertsfors, bland dem som bodde kvarteren nedströms ASEA. Osagt vad barnens allt fler kromosomer berodde på.

    Så från att ha sussat i blyfärg, rejsat våra egenhändigt snickrade lådbilar barhuvade i träskor, sett de ludna fäderna i skirt blommiga skjortor och med snörgylf i de för tighta jeansen, sett kläder tvättas i matgrädde, saknat privata bås i duscharna och bastat gemensamt med vaktmästare och fröknar.. Är det underligt att vi blev lite skruvade? Allt vad sociala relationer hette, tjatades sönder från barnsben! Allt medan skilsmässorna standardiserades.
    Bästa lekplatsen, var den öppna soptippen att utforska. Med fri tillgång på kvicksilver-lysrör att fäktas med, älgskallar, skeppsråttor att skjuta, fordon att renovera och årgångar av ännu "håriga" fibban.. Innan alla såg ut som Ken & Barbie nedtill, och saknade kunskap om var allting hör hemma!

    Vad skall det bli av kommande barn? I sina skyddsdräkter och anonymt utlämnade elektroniska liv? Nu, när alla män blott är snuskiga odjur för ekonomins skull, och mamma är ett tröst-foto på kylskåpsdörren..
    Man är mer rädd för att hunden stjäls utanför ICA, än att lyckas få ut barnen att åka pulka bland pedofilerna.

    Å andra sidan, behövde ingen tala om för oss, att inte dricka ur flaskorna inne på kemin. Allra minst när ens tre kompisar redan testat, och bränt sönder halsarna. Vi förstod sådant själva! En dödskalle var då inte barnmode, utan en varning!
    -Gissar att miljögifterna ändå plussats på, allt eftersom? ;)

    SvaraRadera
  3. Dom stoppar ju i sig massor våra hundar, sten, saker, sockar osv men dom lever ändå :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aldrig får man vara först. Hittade denna länk, angående våra väldoftande hundleksaker i vinyl! http://dog-news.net/2012/04/26/gift-i-hundleksaker/

      Radera
  4. Jo, ofta det går det ju över förväntan bra. Svalda förskärare, biljardklot, choklad, druvor i fruktsalladen och lusse-brödet, fiskskelett, mera vassa ben.. kastade pinnar, som ställer sig mot strupen. Men man behöver ju inte gå in för det? Textiler i tarmarna kan plötsligt ge ett sista tarmvred! Liksom helgens nöt-skål, kan förklara ägaren som den största nöt! Då det åter blivit totalstopp i systemet.
    Det där likör-söta glykol-vattnet på bilparkeringen, som släcker törsten beständigt.

    Räknar vi inte med mer än tio år ändå, spelar det inte så stor roll för första generationen av hund. Men kommande? Parallellt finns vi tvåbenta, i leksakernas omgivning. Tillsammans med mjukgörande medel och starka färger.. I en bädd intill huvudkudden.

    SvaraRadera
  5. Förmedlades idag ett brevsvar till Kemikalienätverket på FB, angående vilka krav som ställs på husdjurens giftmiljö.:
    Allmänna krav för varor, finns i bl.a. REACH-förordningen. Där kan nämnas artikel 33 som innebär en skyldighet för leverantörer att lämna information om farliga ämnen i varor till konsumenter. Mer information om detta finns via länken nedan.

    http://www.kemi.se/sv/Innehall/Lagar-och-andra-regler/Reach/Reach-och-varor/

    Därutöver kan det tänkas finnas produkter för husdjur som kan beröras av annan lagstiftning. T.ex. kan kläder och andra produkter ibland innehålla biocider som kräver godkännande. Mer information om biocider finns via länken nedan.

    http://www.kemi.se/sv/Innehall/Fragor-i-fokus/Antibakteriellt-behandlade-varor/

    Med vänlig hälsning
    Erik Ludvigsson
    Kemikalieinspektionen

    Reach och varor - Kemikalieinspektionen
    www.kemi.se

    SvaraRadera