tisdag 30 juli 2024

Grålurigt folktomt

Det går verkligen inte att lita på väderleken i sommar, om man vill förbli torr! Söndag morgon såg lovande ut. Solen sken inledningsvis. Jag hann få sms om potatis för 2 kr/kg hos Lidl. Raskt for jag ut genom dörren, med cykel på sniskan i luften. Några meter ut, började regnandet. Väl framme, rann det ur skorna.. Fleecejacka och jeans var dyngsura, och potatisen var slutsåld!
Bara att trampa hemåt igen, och möta alla leende och plaskvåta medtrafikanter längs cykelbanan. Se humorn. Berätta för bekanta om eländet.


Måndag börjar mulen och borde väl rimligtvis inte bli bättre? Vi stannar närmare hemmet och handlar hem mat och en STOR kasse fikabröd till frysen! Tänk blomkasse... fylld till handtagen. Det fås för 50 kr, på morgonen efteråt. Bara att snabbt värma till fräschör igen! Själv hamnar jag i ett varmt bad, efter att ha suttit ute för länge. Det är ingen värme i luften. Dåligt går det på Tradera också.. Inget stämmer. Hunden har större tur, då han hittar dyra hundleksaker på promenaden. (Inte särskilt hållbara däremot!)


Jag vill fortfarande få träffa någon att dela livet med. Det tvärnitades bestämt på 90-talet, och jag kom aldrig ikapp igen. Jag som hade allt klart för mig, redan i mellanstadiet.. Skit blev det, med alla inskränkningar!  Däremot finns det några snygga avslut på senare tid. Vi kan fortfarande pratas vid, civiliserat. Det är väl ett ok betyg ändå? När det går att göra. Förgyller tomt i regnet.


I morgon väntar ev. regnigt centrumbesök, med leverans av T-sprit till Trangia:t och inköp av starkt mustasch-vax? Så har vi ändå fått ihop tio inlägg för juli månad. Kan gå vidare och möta augustis cykelfynd. Vanligtvis i behov av kedjeskydd, sadel, och pakethållare med baklyse.

lördag 27 juli 2024

Avlägsen närservice

Dags att betala de räkningar som inte är på autogiro. Kollar posten på samma gång och bunkrar upp på matsidan. Det gör skillnad, att inte längre ha någon lanthandel i närheten. Fattas mjölk, är det bara att cykla åtta mil! Eller så lär man sig gilla den infryst, alternativt i torr form.

Värmepumpen lämnas på 16 grader mot rötluften och torrbollar byts på övervåningen. Sedan bär det av hemåt, genom saftiga regnskurar! Torkarbladen hinner inte alltid med, och bilen som låg emot bakre kofångaren sackar efter.
Väl i Umeå har vi en ljudlig åsknatt framför oss!

På onsdag nyttjar jag uppehållet till att matshoppa nästgårds. Lite dyrare, men jag vill få ha kvar mina närbutiker någonstans!! Man behöver inte köpa allting?
Torsdag är den 25:e och räkningsdag (främst el) och möte med ny Chowchow-granne på 4 år. Molnen ser lite luriga ut, men trotsas för hemcyklat hundfoder. Sveper flera butiker längs vägen. Tvättar undan svettplagg på kvällen. Har tur att komma ihåg Professor T.


Fredag är skönt tillbakalutad. Svag vind och blandat sol/ moln på himlen. Blir pratat en hel del med grannar, innan jag cyklar iväg och köper min FÖRSTA mikrovågsugn! Känns som att jag flyttar in i studentlya, vid 52 års ålder... Kanske en vaktmästarskrubb? Där ligger ett par laddningar med nya torrbollar också.

Utanför gastar snorungar från fotbollscupen. Vi boende har ingen glädje av dem, men drabbas likadant varje år! Man skulle vilja sova för öppet fönster, men ljud och Pal Mal-rökande granne förpestar rummet.


"Mulen lördag" är riktigt solvarm! Småhandlar lite på Ica, innan hunden får sig en kompispromenad med kastrerade Sigge. Det är nyttigt för båda hundarna, att umgås med andra. Även om det inte blir hysterisk lek! Matte visar upp sin nya Kia. En fin liten bil i Polo-storlek, som snart skall få sig dragkrok. Donerar sele, för 28-kilos klumpen att växa in i.
Ikväll blir det Blackshore på 1:an, efter att rakhyveln fått göra sitt.

måndag 22 juli 2024

Frustrerad avrundning


Börjar kanske lite grand att acceptera lunken som varit denna sommar? Dagarna med vardera sin regnskvätt. Lördag som inleds med en grå hundpromenad. Lunch-regnet som synligt studsade upp igen! Den tilltagande känslan av rötmånad, som officiellt börjar den 22:a. Mitt på dagen är det skönast att ställa om luftvärmepumpen, till svalkande avfuktning. Ingen kylvind man vill bli sittande i!  Grått utan regn får duga, för att klippa av hela gräsmattan. Varmkladdig är bara förnamnet. Trots all nederbörd, är faktiskt inte sjön helt oäven att hoppa ner i! Det går att simma runt och njuta ett tag, innan ryggen blir underhålls-masserad. Så mycket mer görs inte, utöver våra spelpartier. Kalaha:et är väldigt varierat resultat i! Svårt att inte bli lite engagerad?



Söndag var vi rentav lovade sol! Något vi alla såg fram emot, och sedan blev besvikna över. Himlen förblev ljusgrå. Värmen tilltog ändå?

Haddock och jag smet ut och ansade busken, medan moder körde mattpiskare mot lämnad valpull. Även rönnar beskars och befriades från höstlika grenar..

Samtliga våningar är nu sope-rena inför hemfärd. Blöta trasor tas omhand, innan mögel och svamp breder ut sig!
Efter ännu en Bullen's lunch, går jag över till Blomman för att låna hans adress. Det blir köp, av en egen byggställning!!!  Ingen skall komma och anklaga mig, för att inte få något gjort. Jag åstadkommer mer än flertalet, på en inkomst De aldrig skulle godta.  Gubbeländen!


Marknaden är slut och likaså helgen. Idag fick vi plötsligt oväntat solsken,  när vi planerat för lagerinventering. Med mödosam renskrivning av matlistor.

Hunden har värmeslag  redan vid morgonens cykeltur. Oemottaglig för några direktiv, drar han rätt ut mot diket. Alldeles för explosiv vid start, för att sedan tappa lusten. Vi skyller på värmen, och sämre matlust? Vi känner oss alla lite ofräscha. Badplatsen får ett nytt besök, och röda smultrongubbar tas in till kvällsmyset. Inget går till spillo! Vi vill minnas det positiva.
Vem intresserar sig väl för det som är tråkigt? Även om vi skulle behöva balans i bloggosfären.

fredag 19 juli 2024

Gubbarna vissnar


På självaste Tutti-Frutti Brunos namnsdag steg vi ut till morgondimma, efter en natts regn. Haddock klarade av att möta tre hundar dubbla gånger, på sin drag-tur via Norrsjön. Det är bra gjort, av en unghund!  Med den blöta som vi befann oss i, fanns ingen anledning att stressa fram någon målning. Istället besökte jag gamla, ensamma granngubbar. En ganska nedslående aktivitet! Det mänskliga förfallet. Den ene så avslappnad, att den inte märker oredan ta över. Den andre så borta i tanken, att han inte klarar av att hålla kvar dem som försöker bry sig. Där blir bara ilska och oförskämdhet. Jag fick nog, redan förra året. Tur att det finns bekanta med personkännedom. Vilka man kan ventilera situationen med. Hoppas sådana får ha kvar hälsan!


Också torsdagen missunnades oss, med förutspått regn. Vem vet när eller i vilken mängd i år? Allt stannar av! Vi gör undan hunddrag på blöta morgonen. Sedan får vi ändå stunder av sol, och lyxar med Bullens pilsnerkorv till moset.. Det blir ju en bra dag ändå? Brandliljor vid staketet, och med en ren som springer fram och åter vid huset. Utefika under parasollet. Professor T på kvällen.


Nu är t.o.m. hunden seg under den gråtunga himlen. Fredagsrushen går i makligt tempo. Ganska skönt, som omväxling! Korsord och spel duger för dagen, och mamma vinner med en hel grop i Kalaha! Nästan lika stort, som min chatt med ställningsföretaget.. Fortfarande härsken, för de kommentarer ene gubben hasplade ur sig. Jag har i.a.f. köpt mitt hus, bytt tak, renoverat fönster, nedervåningen och källaren -med egna resurser. Han själv ordnade aldrig någon byggställning..

Hoppas det regnat ur sig idag, för i morgon skall här slås gräs! Jag släpper det inte, till att likna ett vildvuxet åkerfält. Till det finns grannar.

tisdag 16 juli 2024

Åter regntunga skyar

Syntes genast, att måndag skulle bli grå och blöt. Frågan var bara när? Vi hade börjat efterlysa tid för utflykt med hunden. Så till slut var det väntat nog. Vi tuffade till oss, och for iväg med en andra laddning kaffe före lunch! Dragtokigare hund behöver jag inte fråga efter! Den här är inte klok alls, när det gäller att få accelerera. Han sliter sönder klorna, mot grusvägen. Jag har bara att luta i motsatt riktning!


Vi borde ha tagit oss ut på den myggiga hjortronmyren någon dag tidigare. Nu hann bären bli något för ljusgula. Ätliga, men inte på topp. De flesta blev kvarlämnade. Hem togs endast 7dl.. Vi var ganska nöjda ändå  med att alls ha trotsat vädret och tagit oss ut. Hunden fick röra på sig, och fikat smakade bra.

Efter kvällsbad, kom slutligen hällregnet vi fruktat. Då satt vi snart bänkade, framför "I vår herres hage".

När jag jämförde väderdagarna framöver, framstod idag som det bästa alternativet, för att åtgärda fönstren uppe. Oljat var där redan, men utseendet kunde vara bättre inför hemvändar-dagarna. Vi går ju mot marknad,  i olika riktningar! -Inte skall huset behöva skämmas för sig då..


Morgonpromenaden avbröts lämpligt, av strörenen vi brukar möta. Nu börjar den vara kaxigare. Hunden blev helt till sig! Så, hem vi gick. 14 grader på bron, var inte heller helt fel. Fram med färgen, direkt efter frukost. Kanske dröjer regn? På gården intill, ses den löjligaste användningen av en skylift! Vi pratar enplansvilla.. Knappt att armen behövde lyftas. Ja, ja, ölgubben är i.o.f.s. bredare än lång. 🤣 Det kan ju bli jobbigt, ifall man inte har korgräcket att hålla fast sig i.

söndag 14 juli 2024

Vi är eftertraktade

Torsdagen blev sammanfattad med "slätregn".  Vi såg och hörde den över-dyra glassbilen komma tutande, men hade inga problem att stå emot spontanköp.. Förmiddagen gick till mammas kusin, över telefon. Det är mycket som skall resoneras om ibland. Jag inväntade professor T på kvällen.


Fredag var en normalare sortens sommardag, med dis. Det gick att skrapa färg i trapphusfönster och ute på bron! Träet är friskt kådigt. Nästan som vanligt.. Vi hinner ana sommaren? Konstnären kurar lättpratad i sin husvagn, och jag hinner få regnet på mig där jag står. Inte gör det så mycket. Väl hemma på egna bron, målar jag in oss alla inför natten! Ljusgrå entré. Vi har bara att massera rygg framför musik-TV:n, och natta oss. Lovades två fina dygn.


Lördag är en kreativitetens dag. Alla kommer ut ur husen. Partyflotten hamnar i sjön och grannar skrapar samt målar sin husfasad. Jag skrapar fler fönsterbrädor på övervåningen. Lika friska de! En lättnad som känns inombords. Nu fås plötsligt energi, till att fäktas mot bremsen ute på hjortronmyren. Hem följde en halv liter mogna hjortron. -En bragd, då bären växer glest i år! Inne är mer än 25 plusgrader,  så fikat smakar bäst utomhus under parasoll. Intill är nyklippt, väldoftande gräs och kvällens ranson jordgubbar (efter sjöbadet).



Söndag fick vi den andra utlovade soldagen! Något är annorlunda? Det lyser uppe hos Rune, som saknats hela denna sommar.. Kilar över och kollar vid första hundpromenaden. Jo då, han var där efter ännu en kaotisk resa upp. Med hund som ätit ut sig från hundburen.. Bil och släp var det skräp med. Elementen i kåken, misstänkt sönderfrysta? Ingen bra start. Jag går hem igen, och snart sitter både mamma och jag i våra telefoner. Uppringda av annan granne och nämnda kusin. Bra samtal! Förmiddagen passerar.. Som de lätta molnen för vinden. Gräset i solhörnan torkar upp till klippning, och fönsterbrädorna får sin linolja. Vi har öppet och fräscht i hela huset!  Kvällens TV-höjdpunkt uteblev, då grannen inte skulle se den. Så är det att vara poppis prat-publik. Findagarna återgår till regn.

Annars då? Donald Trump fick örat piercat av en gevärskula. En 20-åring sköts snabbt ihjäl för det. Valkampanjen lär gå framåt..

onsdag 10 juli 2024

Första hjortronen

Väderleksrapporten hade nämnt åska för gårdagen, men vi chansade på att de haft fel igen. Störtregnet hade vi redan haft under natten. Solblandat är långt bättre, än vi hunnit vänja oss vid denna sommar.

Efter frukost hade vi cyklarna packade för avfärd. Den turkosblå termosen var med, så klart! Hembakt rågbröd och hundgodis, till stunden i rastkojan.

Funderingarna hade kretsat kring hur jag skulle lyckas ta hunden längs asfalt-sträckan? Makadam i vägrenen och varm asfalt under trampdynorna. Bilar i fri fart.. Nej, det var säkrast att mamma åkte i förväg, medan jag och hunden gick! Vi skulle säkert hinna ifatt, när vi väl nådde grusvägen.

Hej, vad det gick undan! För hunden okänd väg, men full fart ändå. Upprepade manövern, uppe från höjden. Var skönt att se honom sträcka ut ordentligt, och känna på sitt max? Blev några sådana etapper, innan vi nådde utflyktsmålet. Inga renar eller andra överraskningar längs den smala skogsvägen. Kojan var sig lik, med alla delar i behåll. Satt fint med kaffe.

Sedan traskade vi ut i "spenaten". Blev lite besvikna, då man lämnat gallrat sly liggande över det spår vi brukat gå i!  Kanske skall det hindra motorcyklister? Svårgått blev det i alla fall! Otäcka småstubbar under tassarna, en bit.

Längre in var det som normalt. Blåbären var hårda, vätskefyllda och enbart sura. Ute bland mygg och flygfän på myren, fanns det rätt ok med hjortron. De behöver dock få fler soliga dygn på sig. Vi tog hem en fylld kåsa, så pass vi hade till glass och hjortron som efterrätt. Nöjda över att ha tagit vara på dagen.


Den här sovmorgonen är det inte säkert att det skulle ha varit lika lyckat med hundutflykt? Började med strålande solsken på dusch-slangen,  för att senare bli ostadigt igen. Mycket bättre att då promenera lugnt, och sedan se på hur det korta gräset klipps!

Blomman har Anticimex på besök. Gissar att getingarna har återvänt?

måndag 8 juli 2024

Tröstäter oss fram


Fortsätter att starta morgnarna med hund-drag bort till hästhagen och tillbaka. Hästarna kommer lunkade förbi oss, senare på dagen.. Lördagen växlade mellan blygrått, blandsol och slätregn.. Jag hörde med Karlsson ifall han lyckats få något vettigt gjort i blötan, men det hördes inte så. Jag tog mitt sjöbad och återvände till kommissarie Vera.. Inte mycket action där heller.



Vilodag en mulen söndag, med draghund, kloklipp undan regnet, massage på golvet och en härligt sur rabarberpaj till efterrätt! Då är det sommar och fem sekunders åskväder. De vanliga tornfalkarna sveper runt gården, medan räven genar tvärs över. TV:n klarar sig, så vi åtminstone får se Historie-ätarna när de gästar 50-talet.



Ny vecka inleds soligt, med blåst. Grusvägarna ligger fortfarande fuktiga och med förargliga vattenpölar, där vi forsar fram! Idag blev det riktigt spännande, då det skulle pareras mellan tjälskott, pölar, strö-ren och grannhundar! Få ordning på en dragtokig unghund i den blandningen.. jodå. Vi kom hem positivt laddade, och kunde beta av det frodigaste gräset i solhörn och gentemot grannen, efter frukost-spel.

Sommargrannarna i "glashuset" har kommit sig på plats och kärrar ved från nye träpatronen.. Vi försöker att strunta i honom, och njuta av vår rulltårta i solskenet istället! Tillfällena för skönt utefika har varit lätträknade i år.

fredag 5 juli 2024

Modern el-avläsning

Det blev en fortsättning på gårdagen, efter avslutat blogginlägg. Vädret tillät precis, att jag gav mig på en lättare busk-ansning innan lunch. Fräs på spisen fungerar alltid!

Gick sedan över till Blomman där han sitter helt tyst för sig själv. Bergvärmen återstår nu bara att grävas in till huset, och anslutas emot den nya apparaturen. Blev lite småprat om hälsa och hund, innan Karlsson dök upp med Seppo, och vi kunde hjälpas åt med att bära ut gamla fåtöljen till förrådet. Så fick Blomman skona sitt bensår. Fel årstid att ha sådana.. Samarbetet fungerade över förväntan bra!


Haddock luktade av mig ordentligt, efter Seppo-mötet. Gick sedan ner till dammluckorna och lämnade visitkort! Regn fick vi och TV-kvällen kunde ta vid. Inga el-avbrott..



Idag var inbokat för installation av en ny el-mätare från Vattenfall. Det är tänkt att vi skall skaffa solpaneler och sitta fastnaglade vid appar, för att styra vår förbrukning i framtiden.. Bytet gick smidigt från 1997 års redan moderna enhet, till dagens ännu lite nyare exemplar. Ändå skönt att ha det säkrat och godkänt!  Allt hanns med bra, utan att vi behövde nyttja kaffetermosen. Hunden fick sitt dragrace tidigt i morse, mellan regnskurarna.. Än är hjortronen allt för röda, men de kan bli stora i år!

torsdag 4 juli 2024

Varken brand eller orkan

Det hände just inte mycket under vilohelgen. Något kryss blev löst.

På måndag handlades en kylväska full med mejerivaror, innan vi bilade iväg till stugan i nya skurar. Skall det verkligen bli en sådan sommar, helt och hållet? Med valp och trasslig hälsa, är det kanske ändå en nödvändigt påtvingad vila? Bara inte allting skenar iväg..


Tråkregnet spillde över även på tisdagen, och blev kvar som pölar i gruset. En dag just lämpad för mat och fika, kändes det som! Ett par getingbon sögs bort med byggdammsugaren, men några getingar dröjer sig alltjämt kvar vid dörren.. Blir att se upp! Vill inte att hunden skall svälja dem.

Vad var det plötsligt med onsdagen? Något såg märkligt ut i fönstret. 

Solen sken!! Fort fram med cykeln, och låta hunden dra av sig rast-lösheten. Burkar rejält, från start. Vi hann åter, för att starta upp både kaffe och mamma. Kalaha fungerar allt bättre för oss.

Något så sällsynt som uppehåll i regnandet, må nyttjas till att klippa gräs och dricka kaffe utomhus! Två veckor märks av, på frodighetenen.. Hinner bara gå två längder, innan gräs-uppsamlaren behöver tömmas igen. Blir PH-reglering i barrdungen.
Jag är annars nöjd, med att ha det magert! Både strö-ren, blåklockor och kattfötter trivs på tomten. Här finns inga lupiner, än. -Vägverket till trots!
Sjö-badet var faktiskt inte så oävet, trots dagens flera regnskurar. Husbils-folket har också börjat stanna till nu, på sina svala semester-turer. Blir något nytt att se på.

Torsdag morgon syns nästan ingenting, igen. Det är vått och dimmigt.